Остават четири дни до старта на Мондиал 2022, който ще се проведе в Катар. Начало дава именно отбора на домакините в мач срещу Еквадор на 20 ноември. Много от големите футболни звезди, като Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Лука Модрич и Неймар най-вероятно ще изиграят последното си Световно първенство, но на сцената през последните месеци се появиха много таланти, които също трябва да следим по лупа на Мондиал 2022.

Вече ви запознахме с трима такива – Гави, Юсуфа Мукоко и Джамал Мусиала.

Днес ще ви запознаем с футболиста на Реал Мадрид – Федерико Валверде. Докато гореспоменатите са на по-малко от 20 години, то Валверде е на 24. Но това не пречи да го считаме за една от големите надежди на Катар 2022.


Всички мачове от Мондиал 2022 ще може да гледате НА ЖИВО С КАРТИНА в сайта Gong.bg


Спокойно можем да кажем, че уругваецът прави страхотен сезон и за първи път попада под светлината на прожекторите в сезон изпълнен с трудности за Реал Мадрид. Карим Бензема имаше проблеми с контузии, както и други, а Лука Модрич и Винисиус Жуниор имаха своите слаби мачове, докато Феде Валверде бе една от малкото константи в състава на „кралския клуб“. 24-годишният полузащитник не веднъж измъкна мадричани от трудни ситуации в Ла Лига. Той има 14 мача в испанския шампионат и записани 1108 минути, в които е вкарал 6 гола и е направил 2 асистенции. Точността на подаванията му е почти 90%, като в петте мача, които е изиграл в Шампионска лига тя се запазва около 89%. Разбира се, това е изключително важно за един халф, но Валверде е с подчертани офанзивни качества и голямото му оръжие е именно в атака. Със страхотната си техника и удар от дистанция той донесе много точки на Реал Мадрид. В предния сезон на Ла Лига, в 31 мача той нямаше нито един гол, а на сметката си имаше само една асистенция, но въпреки това Карло Анчелоти обяви абсолютната си вяра в него още преди началото на сезона.

Федерико Валверде

източник: Sofascore

„На Феде му казах, че ако този сезон не вкара 10 гола, ще си скъсам треньорската диплома и се махам“, сподели треньорът на „лос бланкос“. Засега нещата изглеждат добре за Карлето, тъй като полузащитникът вече има осем гола, а два от тях са в Шампионска лига. Той е записал и две асистенции на името си в най-престижния европейски турнир. В много голяма част от мачовете той взима участие и на крилото, като това вече зависи от състоянието на другите офанзивни футболист на Реал Мадрид – Родриго, Винисиус Жуниор и Бензема.

На 19 години Феде Валверде дебютира за Уругвай и от тогава има 44 мача и 4 гола, но сега определено се намира във формата на живота си и влиза с много по-големи очаквания и надежди в Мондиал 2022. Той отбеляза три гола в световните квалификации, през които Уругвай премина, за да се класира за участие в Катар. А там „урусите“ ще играят в група заедно с Португал, Гана и Република Корея.