Бразилската футболна федерация е поискала да бъде приложено правилото за петдневна санкция при неявяване за националния отбор. Това би означавало, че деветимата футболисти, които не бяха пуснати да пътуват за южноамериканската страна, няма да могат да вземат участие в мачовете на клубовете си след паузата за световните квалификации.

Вчера футболната организация на "селесао" е писала на британските Ливърпул, Манчестър Сити, Евертън, Челси, Лийдс и Манчестър Юнайтед да разрешат на играчите си да се приберат в Бразилия, след като Астън Вила и Тотнъм са позволили на Дамиан Мартинес, Емилионо Буендия, Кристиан Ромеро и Джовани Ло Селсо да пътуват за родината си, за да се присъединят към лагера на Аржентина.

"Шпорите" и Вила не са искали да забраняват на футболистите си да играят за националния си отбор въпреки единодушното решение от миналата седмица клубовете от Висшата лига да не допускат играчите си да пътуват до страни в червения списък на Великобритания заради висок брой на заразени с Covid-19.

След като британското правителство не откликна на молбата на президента на ФИФА Джани Инфантино да се премахне задължителната 10-дневна карантина за национални играчи, клубовете се притесниха за физическите и психическите последици за футболистите от изолацията.

Така Ливърпул отказа да пусне Алисон, Фабиньо и Фирминьо, Челси - Едерсон, Габриел Жезус и Тиаго Силва, Манчестър Юнайтед - Фред, Евертън - Ришарлисон, а Лийдс - Рафиня.

Ако ФИФА обаче наложи предвидената в подобен случай санкция на играчите, то те няма да могат да вземат участие за клубовете си в продължение на 5 дни след последния мач на националния отбор, в който те не са играли.