Европейската футболна асоциация (УЕФА) възнамерява да даде по-голям контрол на клубовете върху маркетинговите права и продажбите в Шампионската лига, след като част от водещите отбори опитаха да се отделят в затворена Суперлига тази година. От централата твърдят, че "започва търсенето на партньор за маркетинг и продажби" за новия тригодишен договор, който ще покрие сезоните между 2024 и 2027.

Стремглаво увеличаващите се искания на клубовете бяха най-сериозната бариера между сключването на такъв договор през март, когато УЕФА преговаряше с Асоциацията на европейските клубове (ЕКА) относно форматите на международните турнири. В крайна сметка бе прието Шампионската лига да бъде във формат с 36 отбора в единично класиране, като всеки един от тях има гарантирани по десет мача, вместо сегашните шест.

По време на тези преговори, 12 от членовете на ЕКА също така създадоха Суперлигата, която излезе на светло през април и се задържа в пълен състав едва 48 часа. Реал Мадрид, Барселона и Ювентус обаче продължават да стоят зад проекта, въпреки че останалите им партньори се огънаха светкавично под обществения натиск.

Финансовият контрол, който 12-те клуба искаха, ще бъде прехвърлен от УЕФА на ЕКА, която вече е оглавявана от президента на Пари Сен Жермен - Насер ал-Хелаифи. По-рано през месеца той каза пред членовете на организацията, че е постигнал принципно споразумение с УЕФА за съвместна работа, за да бъдат "оптимизирани приходите от международните клубни турнири". Целта на клубовете е подобряване на дигиталното съдържание и увеличаване на наградния фонд в Шампионската лига.
32-та отбора, които ще попадат в груповата фаза на турнира между 2024 и 2027, ще разделят по 2 милиарда евро годишно.

Колаборацията между УЕФА и ЕКА също така ще сложи край на 32-годишния период, в който с продажбите на правата се занимаваше швейцарската агенция TEAM Marketing.