Беше съвсем неотдавна, само преди четири години. Тогава на Левски предстояха мачове на входа на групите в Шампионската лига срещу някой си БАТЕ Борисов. Отбор със смешно звучащо на български име, заводски тим от тракторостроителен завод в малко белоруско градче, воден от 31-годишен треньор.

Е, достатъчно поводи да им се присмиваме от „висотата” на нашето величие. Та това тогава бе едно едва проходило футболно хлапе, как по друг начин да се отнасяме с него... Но хлапето бързо натупа „сините”, по-късно хвана и Литекс - натупа и него. И започна скоростно да расте. Смеехме се на тези белоруски момчета, подигравахме се на левскарите и на ловчанлии за загубите от тези слабаци, а скромните „трактористчета” играеха в групите с грандове като Ювентус и Барселона. С грандовете от континента.

А вече започнаха и да ги побеждават, както се видя снощи след 3:1 над Байерн. Ще кажете може би - комунизъм в действие. Нека да е така. Съветските порядки в БАТЕ Борисов са факт, но с всичко положително, произхождащо от това. Максимално умно вложени средства в клуба от постъпленията от Шампионската лига, дисциплина, развитие на школата и успехите са налице.

Ето как хлапето, на което се присмивахме, бързо ни стана БАТЕ във футбола, а само четири години по-късно даже трябва да му викаме „чичо”. Ние вървим главоломно надолу, а БАТЕ-то вече мачка еврограндове.

Нека пак да им се присмиваме сега...