В повторение на четвъртфиналния сблъсък по между си Италия и Германия завършиха наравно – 0:0 в контрола, играна в Милано. 

Капитанът на италианския тим Джанлуиджи Буфон изравни рекорд с екипа на "адзурите". Срещу световния шампион, той излезе за 167-и път със синия екип и записа името си в историята. На почивката Буфон бе заменен от талантливия младок Джанлуиджи Донарума. За Германия пък дебют направи 22-годишният Яник Герхард.

Двата състава така и не успяха да си отбележат гол, като домакините направиха силен мач и пропуснаха два сериозни шанса за гол. 

Още във втората минута обаче Даниеле Де Роси се измъкна от Илкай Гюндоган и пусна към Белоти, който стреля над гредата на гостите. В 25-ата минута Де Роси и Имобиле комбинираха опасно, но вратарят Бернд Лено предотврати опасността. Две минути по-късно Томас Мюлер напредна обещаващо, но атаката не се разви добре за Германия.

Матс Хумелс намери Гюндоган, който пусна към Юлиан Вайгъл, но в крайна сметка не произлезе нищо опасно за Джиджи Буфон. Мюлер опита удар в 44-ата минута, но защитник застана на пътя на топката.

В 55-ата минута Андреа Белоти можеше да получи дузпа след съприкосновения с Джонатан Та и Шкодран Мустафи, но реферът остана безмълвен. Италия имаше нов шанс в 69-ата минута, но стражът на Германия Лено се справи. Две минути по-късно домакините отново можеха до излязат напред в резултата след акция между Белоти и Бернардески, но пак Бернд Лено се намеси добре. 

Италианците удариха и греда в 87-ата минута, след изстрел на Андреа Белоти, но така и не успяха да реализират във вратата на световния шампион и контролата завърши при 0:0.

В други контроли от вторник вечер:

Англия – Испания 2:2

Франция - Кот д'Ивоар 0:0

Малта – Исландия 0:2

Унгария – Швеция 0:2

Украйна – Сърбия 2:0

Чехия – Дания 1:1

Австрия – Словакия 0:0

Северна Ирландия – Хърватия 0:3