Ако си мислите, че на финала на Световното първенство днес играят Германия и Аржентина, може би се лъжете. Не знаете ли, че в спора за титлата всъщност един срещу друг се изправят Северна Корея и Португалия?

Не знаете!? Ами как да знаете, като това не е така. Въпреки че се появи видео, според което държавната пропаганда в КНДР показва футболните успехи на родината, според които "гордите футболисти" на страната спорят с иберийците за най-престижното отличие в този спорт. 

В материала, публикуван в канал в световните сайтове за видеосподеляне, се твърди, че севернокорейците са спечелили мачовете си с Япония със 7:0, със САЩ с 4:0 и с Китай с 2:0, за да стигнат до борбата за титлата днес. 

Това, разбира се е лъжа. А самото видео е манипулирано, въпреки че изглежда достоверно. И доста световни медии, сред които водещи такива в Англия, САЩ, Канада и други англоезични страни, са се подвели. 

Оказва се обаче, че диалектът, на който говори гласът зад кадър, не е точно севернокорейски, а и думите не съвпадат с движението на устните на говорителката. А и все пак севернокорейските власти са разрешили излъчването на Световното първенство по държавната телевизия, въпреки че мачовете се излъчват там с 36-часово закъснение. 

Така на тази шега клъвнаха доста авторитетни западноевропейски медии, които преди време бяха разпространили информацията, че пропагандата в КНДР е публикувала съобщение до гражданите в страната, че техен космонавт е кацнал на слънцето. Тук можете да видите и видеото, по което се подведоха редица медии по света.