Една от страните, обхванати от масова лудост, вследствие на Мондиала, е Коста Рика.

Костариканците излизат срещу Гърция тази вечер в осминафинал, който в страната смятат, че е във възможностите на отбора за преодоляване.

От няколко дни малката централноамериканска държава живее в транс. Големите градове в страната са буквално парализирани. Централните улици в столицата Сан Хосе и в провинцията са черни от народ до късно през нощта.

Коста Рика празнува, хората директно от работа излизат на улицата със знамена.

„Лос Тикос“ са в денонощна фиеста, благодарение на немислимите доскоро успехи на своите национални любимци.

Там няма никакви ограничения за алкохола. Бирата се лее нон стоп от сутрин до мрак. Никарагуанци и панамци, като добри съседи, също помагат за добрите обороти на консумация на пенливата течност.

Цялата нация е обединена около футбола. Националните всекидневници „La Nacion“ и  „Al Dia“ дублираха тиражите си, надвишавайки вече 200 000 бройки на ден. И това изглежда не е всичко.

Най-любопитният факт е, че дори вулканите в страната са повишили режима си на изригване по време на Световното. Те са 12 на брой в Коста Рика, а най-известният от тях - Ел Поас, е преминал от две на пет изригвания на ден в чест на националния отбор. Истинска заря от природата...