Италия взе дербито в „групата на смъртта“ срещу Англия с 2:1. Момчетата на Чезаре Прандели изиграха умно този мач и измъкнаха успеха срещу един от големите си съперници.

Клаудио Маркизио даде преднина на „скуадра адзура“ в 35-та минута, но само две по-късно Даниел Стъридж изравни. Победата донесе Марио Балотели с гола си пет минути след почивката.

Иначе Англия и Италия направиха доста хубаво първо полувреме, въпреки че първите 35 минути от него минаха предимно в битка и надиграване в средата на терена. 

В началото на двубоя "трите лъва" изглеждаха малко по-опасни, като имаха повече възможности за гол. Те обаче идваха след далечни удари и не бяха чак толкова опасни за вратаря Салваторе Сиригу, който замени контузения капитан Джиджи Буфон. 

Рахийм Стърлинг и Дани Уелбек не бяха точни с изстрелите си отдалеч. С подобни удари им отвърнаха Антонио Кандрева и Клаудио Маркизио, но и те не бяха особено точни. 

Мачът вървеше в подобно русло до 35-та минута, когато изведнъж италианците избухнаха. Тогава след едно заучено изпълнение на корнер и прескачане на Андреа Пирло, топката стигна до Клаудио Маркизио на границите на наказателното поле и той стреля силно в долния десен ъгъл на Джо Харт, без да му остави шансове да реагира, откривайки резултата. 

Радостта на "адзурите" обаче трая само две минути. Още при първата си опасност след попадението на Маркизио англичаните успяха да изравнят. 

Рахийм Стърлинг намери прекрасно Рууни на левия фланг, нападателят на Манчестър Юнайтед центрира перфектно и намери връхлитащия на скорост Даниел Стъридж, който нямаше как да сбърка за 1:1. 

В края на полувремето оборотите се вдигнаха, а италианците определено могат да съжаляват, че не поведоха преди почивката. Първо Марио Балотели изигра виртуозно една ситуация сам срещу Джо Харт, прехвърли го от малък ъгъл, но Фил Ягиелка изби от голлинията. 

Последва корнер, от който топката стигна до Антонио Кандрева. Звездата на Лацио стреля от неособено голям ъгъл, но нацели страничната греда и така резултатът се запази до почивката. 

Втората част не започна във вихреното темпо, в което приключи първата. Но пък тя предложи ранен гол. Още в 50-та минута Марио Балотели с глава прониза Джо Харт след прекрасно центриране на Антонио Кандрева от фланга.

Англичаните този път обаче не успяха да реагират светкавично, както в първия случай. Те имаха своите шансове чрез Стъридж и Рууни, но техните изстрели минаха встрани от вратата.

В началото на втората част в игра се появи младата надежда Рос Баркли, който раздвижи играта на англичаните и дори имаше шанс да се разпише, но и той не беше точен.

Италианците дебнеха своите шансове на контраатака, но въпреки шансовете, открили се пред Кандрева и Балотели, те не стигнаха до втори гол. Те предпочитаха да удържат натиска на противника, без да се хвърлят безсмислено напред. А за защитата на „адзурите“ това се оказа постижима задача.

Така освен няколко далечни удара на Глен Джонсън, Даниел Стъридж и Рууни, както и изпълнения на Лейтън Бейнс и Стивън Джерард от преки свободни удари, сериозни шансове за англичаните нямаше.

Италианците се защитаваха изключително умно и това им донесе сравнително спокойствие в заключителните минути. Те дори треснаха греда чрез Андреа Пирло в последните секунди на двубоя, но това беше всичко в мача.

Така те се поздравиха с победата в дербито от първия кръг на „Групата на смъртта“. Това беше първи успех за тях в последните им пет мача на Световни първенства.

Изненадващо обаче, след изиграването на първите два двубоя, лидер е Коста Рика, който по-рано през деня тресна Уругвай с 3:1 и е с по-добра голова разлика от „адзурите“.  

Съставите на двата тима:

Англия: Джо Харт, Лейтън Бейнс, Фил Ягиелка, Гари Кейхил, Глен Джонсън, Стивън Джерард, Джордън Хендерсън, Рахийм Стърлинг, Уейн Рууни, Даниел Стъридж, Дани Уелбек;

Италия: Салваторе Сиригу, Джорджио Киелини, Андреа Барзали, Габриел Палета, Maтео Дармиан, Андреа Пирло, Клаудио Маркизио, Даниеле Де Роси, Марко Верати, Антонио Кандрева, Марио Балотели.