Феновете, които ще посетят Световното първенство по футбол в Бразилия ще трябва да плащат повече в хотелите, като увеличението достига шест пъти на места.

Първенството ще се проведе през юни и юли в 12 градове в най-голямата държава в Южна Америка. ФИФА и министрите от местното правителство отправиха многократни предупреждения към местните хотелски оператори за цените в страната, където вече има опасения дали те ще успеят да поемат всички гости.

Стая в хотел, одобрен от ФИФА, ще струва около 150 щатски долара на вечер. Нощувката в хотелите, в които ще бъдат настанявани спортните привърженици на олимпийските игри, ще струват около 80 долара. Причина за това са високите изисквания на ФИФА относно удобствата, които трябва да бъдат създавани за запалянковците.

Феновете, които се надяват да хванат финала на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро на 13 юли, ще трябва да се бръкнат с повече от два пъти над средните 200 долара за вечер, които плащаха в Йоханесбург през 2010 г.

Средната цена на нощувка в Рио около времето на едномесечното първенство ще бъде 461 долара, което е и със 161 долара над цената за нощувка в хотел в Берлин, когато градът бе домакин на финала през 2006 г.

Най-голямото увеличение е в Салвадор, където един хотел иска 509 долара за нощувка по време на Световното първенство.

Ръстът на цените в останалите градове е между 200 и 350% за периода на състезанието.

Очаква се притокът на туристи и фенове на Мондиал 2014 да бъде двойно по-голям в сравнение с този на олимпийските игри през 2016 година.