Селекционерът на датския национален отбор по футбол Мортен Олсен и футболистите от тима му Вилиам Квист и Михаел Крон-Дели се явиха на официалната пресконференция преди световната квалификация в София срещу България в петък.

Събеседването с журналистите премина доста нетрадиционно, като Олсен и играчите първо закъсняха с десетина минути, заради трафика в столицата, а след това помолиха първо да отговарят на въпросите на датските медии. Впоследствие обаче, когато българските журналисти също започнаха да задават своите, датските им колеги се намесиха отново, и се редуваше английска с датска реч.

„Накратко, мисля, че ще е много труден мач. България има 4 точки от двете си срещи дотук. Знаем какво да очакваме от тях, гледахме и контролните мачове на България, като например този с Холандия, и европейските квалификации. И от мачовете с Италия и Армения, които също наблюдавахме, знаем, че българският отбор е уверен в силите си в този момент,“ заяви Олсен.

Относно Любослав Пенев и доколко е запознат с колегата си, опитният специалист коментира: „Не знам много за него като треньор. Мисля, че е бил треньор в България и е станал шампион. Но беше фантастичен футболист, вкара много голове. Знам, че от ноември миналата година, е национален селекционер. Засега се справя отлично, постига много добри резултати, и налага млади играчи.“

За собствените си изживявания в България, и като футболист, и като треньор, Мортен Олсен сподели с усмивка:„Имам добри спомени тук, 2001-ва мисля, че победихме с 2:0 и се класирахме да Европейско. А относно спомените ми като играч, това беше преди цели векове, преди 50 години, изиграх тук своя мач №100 и отново спечелихме с 2:0. Така че може това да е някакво предзнаменование и за утре.“

„Още преди да започнат квалификациите, знаехме, че ще бъде много трудна група, ще има доста изненадващи резултати, всеки може да вземе точка от другия,“ добави още Олсен за битката в нашата група В. „България го показа срещу Италия. Формата в дадения мач решава всичко, една грешка в защита, една грешка на реферите, решават всичко. 4 или 5 отбора от нашата група имат реален шанс да се класират,“ завърши той.