Японският национален отбор за пореден път демонстрира колебания в защита, след като се нуждаеше от цели 4 гола за да победи Замбия в последния си тест преди Световното първенство. Африканците на три пъти наказаха отбраната пред Ейджи Нишикава, но не успяха да удържат звездата на „сините самураи“ Кейсуке Хонда, който се отчете с две попадения. Победата донесе резервата Йошито Окубо, който се разписа в първата минута на добавеното време.

Мачът тръгна изключително зле за тима на Алберто Дзакерони, който до 29-ата минута вече губеше с 2:0. Още в 9-ата Кристофър Катонго откри след отлична асистенция на Еманюел Маюка, а двадесет след него Нейтън Синкала взриви трибуните на стадиона в Тампа с втори гол в мрежата на Япония.

До почивката Хонда успя да намали от дузпа, а обратът бе изкован в заключителния четвърт час на двубоя. Първо в 74-ата минута Шинджи Кагава изравни, а секунди по-късно отново Хонда опъна мрежата зад Тоустър Нсабата.

За да бъде драмата пълна Замбия добута нещата до 3:3 в 89-ата минута благодарение на Лубамба Мусонда, но Окубо се появи тъкмо навреме, за да гарантира, че Япония ще замине за Бразилия с победна серия.

ВИЖТЕ всички попадения в мача ТУК!

Първият мач на азиатците е на 15 юни от 4 часа българско време срещу Кот д'Ивоар.