Отборът на Хърватия постигна победа в последната си проверка преди старта на Мондиала, като надигра Австралия с минималното 1:0. Никица Йелавич вкара единственото попадение в двубоя, който се игра в Баия, докато Даниел Пранич се контузи лошо и участието му в откриващия мач срещу Бразилия е под сериозно съмнение. Крайният защитник усука лошо глезена си при едно единоборство и бе заменен още в 25-ата минута

Селекционерът на „шахматистите“ Нико Ковач започна със състава, който с една-две корекции ще се изправи срещу „селесао“ на 12 юни. За целта наставникът остави на пейката наказания Марио Манджукич, който се появи в игра едва след гола на Йелавич.

От другата страна Ангелос Постекоглу си позволи доста експерименти и логично това се отрази върху качеството на мача. Хърватите първи стигнаха до голова ситуация в 20-ата минута, когато Едуардо да Силва стреля прецизно към вратата, но Мат Райън спаси.

Австралия отвърна чак в началото на втората част, когато Тим Кейхил се извиси и стреля с глава. Стипе Плетикоса бе на мястото и се справи със ситуацията.

В 56-ата минута Дарио Сърна можеше да се разпише от пряк свободен удар. Капитанът на Шахтьор Донецк шутира технично от около 19 метра, а топката прелетя малко над напречната греда. Две минути по-късно с известна доза късмет Хърватия стигна до попадение. Лука Модрич опита пас, който рикошира в бранител на „кенгурата“ и попадна право у Йелавич. Докато част от австралийците протестираха за засада, нападателят на Хъл Сити стреля безпощадно над вратаря, а топката се отби в напречната греда, преди да влезе във вратата.

ВИДЕО с победния гол на Хърватия - ТУК!

Последният интересен момент от мача дойде петнадесетина минути преди края, когато Ивица Олич с глава тества рефлекса на Мат Райън.

Така хърватите вече мислят за двубоя си с Бразилия от група А, докато Австралия ще се подготвя за мача срещу Чили от група B.