Холандия направи още един изключително вълнуващ мач на световните финали. След погрома над световния шампион Испания с 5:1 в първия мач, сега "лалетата" победиха и Австралия с 3:2 в мач с много обрати. 

Ариен Робен откри за фаворитите с третия си гол на шампионата, но веднага след това Тим Кейхил изравни. Миле Йединак смълча всички с гол от дузпа малко след почивката, но Робин ван Перси с третия си гол на Мондиала изравни. Мемфис Депай оформи поредния обрат в този мач и осигури трите точки на тима си. 

С този успех холандците са на една минимална крачка от място в осминафиналите, като то може да им бъде осигурено още тази нощ. Австралийците пък изглежда ще се сбогуват с Мондиала, въпреки надъханата си игра. 

Първото полувреме на мача предложи доста равностойна битка. Въпреки че бяха определяни за аутсайдери, австралийците никак не се притесниха от именития си съперник. Те дори имаха няколко удара към вратаря Силесен в началото, но те не го затрудниха особено. 

Те дори можеха да открият в 11-та минута, когато слабо връщане на Найджъл де Йонг към вратаря за малко да бъде достигнато от Матю Леки, но все пак Силесен се справи и изби. 

Общо взето положенията бяха малко, но двата отбора изригнаха между 20-та и 21-та минута, когато паднаха и двете попадения преди почивката. Първо холандците откриха резултата чрез Ариен Робен. 

Бързоногият играч на Байерн направи самостоятелен пробив още от собствената половина, изработи си хубава позиция и с прецизен удар не остави шансове на вратаря на "кенгурата" Матю Райън. Но отговорът на австралийците не закъсня. 

Още в ответната атака Матю Леки центрира перфектно от десния фланг, топката попадна на крака на Тим Кейхил, който от ждроб я прати неспасяемо в мрежата. Тя се озова там и с помощта на горната греда. 

След това продължи битката в средата на терена, а положенията бяха доста малко. Интересното е, че австралийците имаха по-чисти положения, но Леки и Марк Брешано не успяха да ги превърнат в голове. 

Робин ван Перси и Рон Влаар имаха възможности за холандците, но или вратарят ги отрази, или не намериха очертанията на вратата. В крайна сметка резултатът се запази до почивката. Лошият момент в края на полувремето беше тежката контузия на Бруно Мартинс Инди, който пострада сериозно след грубо влизане на Тим Кейхил. Австралиецът получи само жълт картон за интервенцията си, но той го вади от последния мач на тима му срещу Испания. 

Втората част започна във вихрено темпо. В началото ѝ жълт картон получи и Робин ван Перси, което го вади от последния мач на "лалетата" в групата с Чили. Но това не му попречи да остави следата си в мача. 

Но преди това да стане, Миле Йединак изненадващо даде преднина на "кенгурата". Те получиха право да изпълнят дузпа за игра с ръка на Дарил Янмаат, а Йединак не остави шансове на Силесен. 

Това сякаш ядоса "лалетата", които се хвърлиха в яростни атаки в търсене на обрат. И стигнаха до изравняване само пет минути по-късно, а точен беше Робин ван Перси с третия си гол на Мондиала. Той получи хубав пас в наказателното поле, който го остави сам срещу вратаря и нямаше как да сбърка - 2:2. 

Последваха силни минути и за двата отбора. Австралийците пропуснаха да поведат отново в 67-та минута, когато Томи Оър центрира към Матю Леки, който се намираше на 4-5 метра от вратата. Ударът му беше с гърди, а това улесни улавянето на топката от вратаря. 

И в ответната атака холандците направиха обрата пълен. Тогава Мемфис Депай получи топката пред наказателното поле, стреля силно, топката тупна пред вратаря и се озова в мрежата му за 3:2. 

След това "лалетата" продължиха да налитат като оси към противниковата врата в търсене на успокоителен четвърти гол. Заредиха се пропуски на Робен, Найджъл де Йонг, Робин ван Перси, но гол така и не падна. 

Последните минути на двубоя бяха доста атрактивни, като атаките се редуваха и пред двете врати. Но това така и не донесе попадения, с което резултатът се запази и Холандия направи огромна крачка към осминафиналите. 

Австралия: Матю Райън, Джейсън Дейвидсън, Райън Макгоуън, Алекс Уилкинсън, Матю Спиранович, Миле Йединак, Марк Брешано, Мат Маккей, Томи Оър, Матю Леки, Тим Кейхил;

Холандия: Яспер Силесен, Далей Блинд, Бруно Мартинс Инди, Рон Влаар, Стефан де Врай, Дарил Янмаат, Джонатан де Гузман, Найджъл де Йонг, Уесли Снайдер, Ариен Робен, Робин ван Перси.