Германия е новият световен шампион по футбол! Отборът на Йоаким Льов спечели последния мач от Мондиал 2014 и в осмия си рекорден финал удари Аржентина с 1:0 след 120 минути на футбол, драма и пълно изотещение!

Досущ като титлата преди четири години, така и в Бразилия първенецът на планетата бе излъчен след нулево равенство в редовното време и гол късно в продълженията. Марио Гьотце се оказа печелившият жокер за „бундестима“ и след като влезе две минути преди края на редовните 90 минути, в 113-ата минута посече „гаучосите“ с мощно воле.

Треньорите на двата отбора се довериха на обичайните си схеми във вид 4-3-3, като „маншафтът“ направи принудителна рокада сред титулярите си. Сами Кедира получи контузия в прасеца при загрявката преди срещата и това наложи включването на 23-годишния Кристоф Крамер като дефанзивен халф. Пред Сабея пък дилемата беше само една – Анхел Ди Мария – и той я реши, като остави халфа на Реал Мадрид на пейката.

Двубоят стартира изключително динамично, като Германия бързо установи контрол върху топката, но Аржентина отвръщаше с мълниеносни контраатаки. Още в 4-ата минута Лавеци се измъкна отдясно при една от тях и макар подаването му към Меси да не сполучи, Игуаин догони рикоширалата топка в наказателното поле, а после от остър ъгъл стреля неточно покрай дясната греда.

В 9-ата минута Меси направи страхотен рейд по фланга, развинти Хумелс и се вряза в наказателното поле. Подаването му назад към Лавеци обаче бе прихванато от Швайнщайгер. Секунди по-късно отново отдясно Сабалета се измъкна и много хубаво върна към точката на дузпата, където сантиметри не позволиха на непокрития Енцо Перес да нанесе удар.

След изминаването на първия четвърт час темпото се поуспокои и това за малко да изиграе лоша шега на немците. В 21-ата минута Крамер с непремерена изява реши да върне топката към Мануел Нойер, без да забележи дебнещия зад гърба на отбраната Игуаин. Аржентинецът пое необезпокояван и тръгна към вратата, но прибърза с изстрела и от 14 метра с десния крак стреля далеч в аут.

Секунди по-късно Германия можеше да отвърне, след като Мирослав Клозе успя да овладее центриране на Филип Лам в наказателното поле и много технично чукна топката към пробиващия покрай себе си Мюлер. В последния миг Мартин Демикелис изчисти с шпагат.

В 30-ата минута Аржентина успя да вкара топката в мрежата на съперника си, но попадението правилно бе отменено заради засада. Меси показа страхотно виждане за играта и с диагонален пас намери Лавеци отдясно. Крилото на Пари Сен Жермен веднага центрира прострелно към Игуаин, който отблизо разстреля Нойер, ала в момента на паса бе с метър зад предпоследния в немската отбрана.

Две минути по-късно Йоаким Льов трябваше да направи принудителна смяна, а потърпевшият бе Кристоф Крамер. В началото на мача той получи тежък, макар и неволен удар с рамо в главата си от Гарай, и въпреки опитите си, не бе в състояние да продължи. На терена се появи Андре Шюрле.

В 36-ата минута „бундестимът“ стигна до първата си хубава ситуация, след като Мюлер се измъкна от опеката на Сабалета и с мощна крачка пое към наказателното поле. Малко преди да влезе в него, той върна назад към налитащия Андре Шюрле, а той шутира към близкия горен ъгъл. Макар че Йозил залегна навреме, вратарят със страхотна изява отрази шута към вратата си.

Пет минути преди края Лео Меси изуми всички с нов рейд на пета предавка отдясно, като надбяха пазача си и излезе очи в очи с Мануел Нойер. Вратарят закачи техничният изстрел на нападателя, но топката продължи да се търкули към голлинията, преди Джером Боатенг да се върне и да изчисти.

Последните минути на първата част обаче откровено бяха за Германия. В 43-ата грешка при изнасянето на топката доведе до бърза контраатака за „маншафта“, при която Шюрле подаде към Клозе на границата на наказателното поле. Таранът умело съхрани кълбото, завъртя се и го пусна към Швайнщайгер, чийто шут беше лек и се озова в ръцете на Ромеро.

Не така стояха нещата в добавеното време, когато Тони Кроос завъртя топката от корнер, а Бени Хьоведес бе изпуснат на първа греда, за да я разтресе със зверски изстрел с глава. Кълбото отскочи в разсеяния Томас Мюлер и бе уловено от стража.

На почивката Сабея направи една промяна и пусна Серхио Агуеро вместо Лавеци, а това можеше да даде резултат почти веднага. Германците още се ориентираха към промените в редиците на съперника и проспаха извеждащ пас към Лионел Меси, който се измъкна отляво. Звездата на „гаучосите“ имаше цялото време на света да си нагласи топката и да стреля, но го стори на сантиметри покрай далечната греда.

В 57-ата минута Аржентина не без основание претендираше за дузпа след страховит сблъсък между Нойер и Игуаин в наказателното поле. Нападателят гонеше дълго подаване, което мина над него и не забеляза приближаващия вратар. Нойер скочи, изби топката с ръка, но в същия миг удари с коляно в лицето своя съперник. Съдията Никола Рицоли обаче не посмя да изпълни наказателен удар, а отсъди фаул в атака.

След този епизод двата отбора заиграха по-предпазливо, като до края си размениха само по една обещаваща ситуация. В 75-ата минута Перес, Сабалета и Меси разиграха добре отдясно, а последният тръгна на рейд успоредно на границата на наказателното поле и стреля с левачката на половин метър покрай долния десен ъгъл.

В 82-ата минута Месут Йозил се отчете с хубави действия по десния фланг и пусна към чакащия пред дъгата Тони Кроос. Халфът шутира по тревата със силния си десен крак, ала доста встрани от целта.

Продълженията започнаха с топовен шут на Шюрле от близка дистанция, който бе отразен от Ромеро. Аржентина отговори скоро и в 97-ата минута Хумелс остави дълъг пас да мине над него и да попадне у Паласио. Нападателят овладя на гърди, но по много нескопосан начин опита да прехвърли излезлия да го пресрещне Нойер. В крайна сметка кълбото излезе в аут.

Оттук до края на мача беше ясно, че всяка грешка ще струва скъпо и това се доказа в 113-ата минута. Тогава Демикелис тотално забрави за Марио Гьотце в наказателното поле, докато аржентинската отбрана следеше пробива на Андре Шюрле отляво. Играчът на Челси се измъкна от Сабалета и центрира перфектно към заменилия Миро Клозе футболист. Гьотце укроти топката на гърди и с топовно воле в далечния ъгъл разстреля Ромеро.

До края на мача Аржентина опита хаотичен натиск, като всичко бе заложено в краката на Меси. Звездата на латиноамериканците можеше да обстрелва вратата от пряк свободен удар в добавеното време, ала изпълнението му отлетя в трибуните и секунди по-късно Германия официално стана новият световен шампион.

Можете да коментирате мача в нашия форум ТУК!

ГЕРМАНИЯ-АРЖЕНТИНА 1:0

1:0 Марио Гьотце 113'

Германия (4-3-3): Мануел Нойер – Филип Лам /к/, Джером Боатенг, Матс Хумелс, Бенедикт Хьоведес – Тони Кроос, Кристоф Крамер (32' – Андре Шюрле), Бастиан Швайнщайгер – Томас Мюлер, Месут Йозил (120' - Пер Мертезакер), Мирослав Клозе (88' – Марио Гьотце)

Селекционер: Йоаким Льов

Аржентина (4-3-3): Серхио Ромеро – Пабло Сабалета, Мартин Демикелис, Есекиел Гарай, Маркос Рохо – Енцо Перес (86' – Фернандо Гаго), Хавиер Масчерано, Лукас Билия – Лионел Меси /к/, Есекиел Лавеци (46' – Серхио Агуеро), Гонсало Игуаин (77' – Родриго Паласио)

Селекционер: Алехандро Сабея

Главен съдия: Никола Рицоли (Италия)

Стадион: „Маракана“ (Рио де Жанейро)