Белгия стана поредният отбор, който се класира на осминафиналите на Световното първенство. "Червените дяволи" удушиха Русия в края, след като цяло второ полувреме се спотайваха и взеха мача с 1:0 след гол на Дивок Ориги в 88-та минута.

Така те са недостижими за останалите си съперници, като в последния мач с Алжир остава интригата дали ще са първи или втори в класирането. Руснаците пък остават само с една точка и ще се надяват на въртележка в групата, за да намерят място сред осминафиналистите.

Първото полувреме на двубоя премина без особени опасности пред двете врати. Двата тима се надиграваха в средата на терена и предпочитаха да се пазят от грешки.

Дрийс Мертенс беше най-активен за белгийците през първата част, като пробивите му носеха постоянна заплаха за Игор Акинфеев, но или стражът се справяше великолепно, или ударите на белгиеца излизаха в аут.

Руснаците от своя страна пробваха няколко изстрела от дистанция, но те така и не успяха да затруднят стабилния Тибо Куртоа. Максим Канунников и Виктор Файзулин пробваха да преодолеят новия страж на Челси, но той показа класа и се справи с всичко.

Най-чистото положение преди почивката беше в самия ѝ край и беше в полза на руснаците. В 44-та минута Денис Глушаков центрира от фланга, Александър Кокорин беше оставен сам в наказателното поле и стреля с глава, но топката излезе в аут.

Така двата тима се оттеглиха на почивка, без да успеят да си отбележат попадения и без да има особено сериозни ситуации пред двете врати.

През втората част руснаците вдигнаха оборотите и в началото ѝ бяха отборът, който имаше повече опасни положения. Но и този път топката не намираше очертанията на вратата след ударите на Файзулин, Комбаров и Глушаков.

Белгийците пък претендираха за дузпа в 60-та минута за нарушение "а ла Фред" срещу Дивок Ориги в наказателното поле, но за разлика от мача на откриването, този път реферът не даде дузпа.

Тази активизация трая само няколко минути като в средата на втората част двубоят отново се превърна в надлъгване и желанието да не се допусне гол властваше в действията и на двата тима.

Белгийците почти нямаха шансове, докато руснаците опитваха да затрудняват съперника на контри и чрез статични положения. И момчетата на Фабио Капело обаче трудно стигаха до сериозни опасности и въпреки че по-често обстрелваха Куртоа, не го затрудняваха особено.

Може би най-чистото положение до този момент в мача дойде в 82-та минута, когато влезлият като смяна Андрей Йешченко беше изведен от ляво в наказателното поле и стреля по диагонала, но топката излезе в аут с няколко сантиметра.

След това обаче белгийците сякаш се събудиха след дългата летаргия през второто полувреме. Първо той стреля опасно, но Акинфеев изби. После в 84-та минута Кевин Миралас тресна и гредата след пряк свободен удар, а после самостоятелен пробив на Азар завърши с избиване от защитник на Русия в последния момент.

Точно събуждането на Азар донесе и победния гол в последните минути. В 88-та минута той отново проби силно, стигна до аутлинията и върна около точката на дузпата, където беше Дивок Ориги. Той заби топката под гредата и откри резултата.

До края контрите на белгийците бяха убийствени, като Кевин Миралас пропусна да реши всичко в последните секунди, но и голът на Ориги се оказа достатъчен и така "червените дяволи" продължават напред, докато руснаците ще чакат чудото. 

Белгия: Тибо Куртоа, Томас Вермален, Даниел ван Буйтен, Тоби Алдервейрелд, Венсан Компани, Аксел Витсел, Маруан Фелаини, Дрийс Мертенс, Еден Азар, Кевин Де Брюин, Ромелу Лукаку;

Русия: Игор Акинфеев, Василий Березуцкий, Сергей Игнашевич, Алексей Козлов, Денис Глушаков, Олег Шатов, Дмитрий Комбаров, Виктор Файзулин, Александър Кокорин, Максим Канунников, Александър Самедов.