Четвъртфиналите на Мондиал 2014 приключиха вчера, като нови два тима поеха по пътя към славата, докато други два трябваше да стегнат куфарите. Холандия и Аржентина оформиха втората полуфинална двойка, макар всеки от тях да стигна по различен път до преследваната цел. Европейците имаха на пътя си изненадата на турнира в лицето на Коста Рика, а Лео Меси и сънародниците му на свой ред се изправиха срещу една от най-обещаващите генерации от Стария континент – тази на Белгия.

„Гаучосите“ успяха да се наложат с 1:0 на Националния стадион „Мане Гаринча“ пред десетки хиляди свои фенове, които видяха как Гонсало Игуаин бележи единствения гол още в 8-ата минута на мача. Това бе първо попадение за нападателя на Световното, но със сигурност не би могло да дойде в по-добър момент.

По-късно на „Арена Фонте Нова“ в Салвадор Холандия трябваше да изстрада рулетката на дузпите, след като за 120 минути футбол нацели три греди и не успя да преодолее брилянтния за пореден Кейлор Навас. Костариканците, които отстраниха Гърция след изпълнение на наказателни удари, този път пропуснаха на два пъти от бялата точка, а затова огромна заслуга има и селекционерът на Холандия Луис ван Гаал, който малко преди изтичането на второто продължение замени титулярния си страж Яспер Силесен с Тим Крул.