Селекционерът на Холандия Луис ван Гаал разкри, че пускането на вратаря Тим Крул точно преди изпълнението на дузпите в четвъртфинала срещу Коста Рика е бил отработен сценарий.

Минута преди изтичането на продълженията стражът на Нюкасъл замени титуляра Яспер Силесен, който нямаше много работа в течение на срещата, но все пак се отчете с решително спасяване срещу Марко Уреня в продълженията.

В крайна сметка ходът на холандския специалист проработи, като Крул спаси ударите от бялата точка на Брайън Руис и Майкъл Уманя, с което класира отбора си на полуфинал срещу Аржентина.

„Не казахме нищо на Яспер. Не искахме преди мача той да научи тази информация, защото това можеше и да го разочарова“, каза Ван Гаал.

„Всеки вратар има специфични качества, но Тим има по-голям обхват и по-добра статистика при улавянето на дузпи. Обсъдихме това с него, както и последователността при дузпите. За наше щастие това проработи. Ако беше станало иначе, грешката щеше да е моя“, допълни той.

„Дори не осъзнавах колко е напреднал мача. Прекарах цялото време на пейката. Имахме шанс след шанс, след шанс, но не можехме да вкараме. Тогава изведнъж ти си хвърлен в боя и нямаш време да мислиш. После хващаш две дузпи и сме на полуфинал“, каза пък самият Крул.