Синдикатът на служителите в метрото на Сао Пауло реши да прекрати стачката, която започна преди пет дни и причини тежки транспортни проблеми в бразилския мегаполис, предадоха световните агенции. Над 12 милиона жители на града посрещнаха новината с облекчение, въпреки че кризата все още не е разрешена окончателно.
В сряда, 11 юни, синдикалните представители планират събрание, след което има вероятност стачката да бъде възобновена. Ако това стане, метрото няма да работи в четвъртък, когато Сао Пауло е домакин на първия мач от световното първенство по футбол.

Сега стачниците настояват правителството на Сао Пауло да отмени уволненията на около 40 от най-активните участници в протеста. Синдикалните лидери принципно признаха, че заплатите на служителите в метрото са били повишени с 8,7 процента по предложение на администрацията, посочва ИТАР-ТАСС. По-рано стачниците твърдо настояваха за увеличаване на възнагражденията поне с 12,2 процента.

Синдикални представители вчера са се срещнали с властите, но страните не са успели да постигнат споразумение за размера на увеличението на заплатите, допълва Асошиейтед прес.

Стачката на служителите в метрото на Сао Пауло, което обикновено се ползва от 4,5 милиона души дневно, причини многокилометрови задръствания в града. Отборът на САЩ, например, който пристигна в понеделник, имаше нужда от един час, за да измине разстоянието от 30 км от международното летище до хотела си, при положение, че автобусът бе съпровождан от полицейски автомобили и мотоциклети.

Късно снощи избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи, опитали се да демонстрират в централната станция на метрото, припомня АП. Полицията е използвала сълзотворен газ и сила, за да отблъсне стачкуващите.