Броненосецът Фулеко - талисман на Световното първенство по футбол в Бразилия, е застрашен от изчезване в естествената си среда от лова, загубата на хабитат и дори от самия Мондиал, предупреждават учени, цитирани от Ройтерс и ДПА. 

Ендемичните за Бразилия кълбовидни броненосци от вида Tolypeutes tricinctus се защитават, като се свиват на топка, което ги направи привлекателни като символ на Световното първенство по футбол. 

Тактиката им обаче е безполезна срещу ловците, на които дори не им се налага да ги преследват, а просто ги събират. Природозащитните се опасяват също, че шумът и рекламата около Мондиала ще засилят интереса на хората към симпатичните създания и те ще ги искат за домашни любимци. Така намаляващата им популация ще бъде допълнително застрашена. 

Според Червения списък на застрашените видове, изготвян от Международния съюз за защита на природата, броят на кълбовидните броненосци е намалял с една трета през последните 10-15 години в резултат на 50-процентна загуба на хабитата им.

В списъка за 2014 г. кълбовидният броненосец фигурира като "уязвим" от изчезване. Експертите обаче се опасяват, че заплахата за животните се увеличава и през идните месеци видът ще попадне в категорията "застрашен". 

"Ситуацията е по-лоша, отколкото смятахме. Кълбовидните броненосци са изключително лесна плячка", казва Мариела Суперина, ръководител на специализираната група за мравояди, ленивци и броненонсци към Международния съюз за защита на природата. 

Името Фулеко на талисмана е комбинация от футбол и екология. Суперина отправя призив към Международната федерация по футбол (ФИФА) да финансира мерките за защита на броненосците, за които заплаха представлява дори самият Мондиал. 

"Хората ги възприемат като сладки създания, защото се свиват на топка. Притесняваме се, че поради тази причина интересът към тях за домашни любимци ще се засили. Броненосците определено не са предназначени да бъдат домашни любимци", допълва Мариела Суперина.