Здравните власти във Великобритания се загрижиха за състоянието на футболните фенове след отпадането на националния отбор от Световното първенство. Те излязоха с препоръки към тях как да преодолеят по-лесно резила по терените в Бразилия. 

"Правете по-често поне едно от изброените неща, за да избегнете депресията от отпадането. А именно секс, пеене, упражнения, хоби. Това ще намали нивата на стреса", се казва в препоръките, направени след специално изследване на начините за преодоляване на евентуална депресия сред футболните фенове. 

Въпреки препоръките на здравните власти, очакванията са привържениците на "трите лъва" да се насочат към чашката. Те са правели това винаги досега след отпадането на националите на големи първенства. А от 1966 г. насам те не са печелили голям турнир. 

Изследване на медицинските власти във Великобритания сочат, че многократно се увеличава употребата на вредни храни и алкохол по време на Мондиалите. 

Единственото хубаво нещо според тях в отпадането на Англия в толкова ранна фаза е, че поне не е станало след изпълнение на дузпи, както доста често става напоследък. Според изследването, случаите на инфаркти сред населението скачат между 25% и 50% в дните, в които националите отпадат от големи първенства след изпълнения от бялата точка.