Съдията е големият коз на Аржентина в битката за световната титла с Германия. До това заключение стигнаха медиите в страната в търсене на някаква поличба за успех преди големия финал на "Маракана". 

Мачът ще бъде свирен от италианеца Никола Рицоли, но надеждите на южноамериканците не са свързани с това да им даде 3-4 несъществуващи дузпи или да изгони трима германци до 10-та минута. 

Те виждат пръст на съдбата в назначението му, защото първата световна титла за Аржентина идва, след като на финала на домакинския шампионат през 1978 г. Серджо Гонела от Апенините ръководи битката с Холандия, спечелена с 3:1. 

Досега в трите спечелени финала на германците, реферите са били на два пъти англичани и веднъж мексиканец. И това е достатъчен факт, за да могат в Аржентина да видят поличбата в спечелването на битката за трофея. 

Иначе Рицоли вече води два мача на "гаучосите" на Световното. Това бяха победата с 3:2 над Нигерия в груповата фаза и после измъченият успех с 1:0 над Белгия на четвъртфиналите. И двата пъти медиите в родината му го критикуваха за представянето му. 

С неговото избиране за съдия на финала, италианските рефери излязоха еднолично на второ място сред колегите си, водели последния мач на Световно. Лидери са англичаните, които четири пъти са имали такава чест. За последно Хауърд Уеб води битката за трофея преди четири години. Иначе последният италианец е Пиерлуиджи Колина от 2002 г., когато Германия губи от Бразилия.