Въпреки че не събра два големи отбора, мачът между Япония и Кот д'Ивоар на Световното първенство по футбол в Бразилия, стана един от най-гледаните по телевизиите. Това разказа директорът за телевизионни излъчвания на ФИФА Никлас Ериксон.

34,1 милиона зрители в Япония в 10.00 часа сутринта по местния канал NHK са наблюдавали поражението на своя национален отбор с 1:2 от Дидие Дрогба и неговите сънародници. Мачът на откриването, в който домакините от Бразилия се наложиха с 3:1 над Хърватия, в ефира на телевизия Глобо е бил наблюдаван от 42,9 милиона зрители.

Рекорд регистрираха и в САЩ и това стана на мача с Гана, който янките спечелиха с 2:1. Местният телевизионен канал ESPN, който излъчи директно срещата, събра скромната за Америка като цяло аудитория от 11,1 милиона фенове. "Това са рекордни цифри за съответните страни и те показват колко е популярен футболът дори в нетрадиционни страни като Япония и САЩ. Освен това, виждаме значителен ръст на интереса и в Австралия", каза още Ериксон.

Поражението на Англия от Италия с 1:2 по канала "Би Би Си" 1 е било наблюдавано от 14,2 милиона зрители, докато в Италия по РАИ се е гледал от 128 милиона. И за двете страни прякото предаване на мача се превърна в най-рейтинговото събитие в телевизионния ефир за цялата 2104-а година до момента.

Мачът Германия- Португалия (4:0) по телевизия ARD е станал достояние на 26,4 милиона зрители./БТА