В бразилския град Салвадор рухна част от покрива на стадион "Фонте Нова", на който ще се играят мачове от тазгодишния турнир за Купата на конфедерациите, както и от Световното първенство през 2014 г.

Конструкцията не е издържала на натоварването на хилядите тонове вода, натрупали се отгоре й вследствие проливния дъжд, излял се вчера. Имало е опит за предотвратяване на инцидента. Местен тв канал показа 20-ина работници на покрива, изгребващи водата с ведра и изливащи я извън конструкцията. В крайна сметка обаче спасителната акция се оказа безуспешна.

Според главния инженер на стадион "Фонте Нова" Жозе Луис Гоиш, аварията е резултат от "обичайна човешка грешка". "Един от участъците на покривната тента е бил опънат неправилно и водата, вместо да се стича по определените водоотводи, е започнала да се събира на едно място, оказвайки свръхнатиск върху конструкцията", обясни Гоиш.

Няма пострадали вследствие инцидента. Инж. Гоиш заяви, че ремонтът на съоръжението започва веднага, така, че стадионът да е в състояние да приеме мачовете от стартиращия на 15 юни турнир за Купата на конфедерациите. Ст. "Фонте Нова" бе въведен в експлоатация на 5 април. /БГНЕС