Кристиано Роналдо би имал огромна роля в едно добро представяне не само на Португалия, а на всеки отбор, на който носи фланелката. Така смята селекционерът на иберийците Пауло Бенто. 

Големият проблем за него е, че звездата му е с контузия и участието му на Световното първенство е под голяма въпросителна. Но специалистът обяви, че тимът му е задължен да се справи и без Роналдо. 

"Сами виждате, че Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и дори Спортинг бяха по-силни, когато имаха Кристиано в редиците си. Защо след като тимовете, които ежедневно се подготвят с него, зависят от представянето му, да не можем да кажем, че влиянието му е огромно и върху националния тим?"

"Да, Кристиано е голямата ни звезда и ние зависим от него. Но дори и да не е на разположение за Бразилия, ние трябва да покажем капацитета си", сподели Пауло Бенто. 

Усилията на Роналдо бяха от решаващо значение за класирането на иберийците на Световното. Той вкара осем гола в квалификациите и четири в двата плейофа с Швеция, които осигуриха мястото на Португалия на финалите.