Гърция продължава да спазва своята негативна традиция на  Световните първенства по футбол за допуска ранен гол в първите  си срещи. Така се стигна и до тежката загуба с 0:3 от Колумбия в група С, но треньорът Фернандо Сантош се надява, че този мач ще събуди играчите му по-добре от бразилско кафе. Това е трети подобен случай за ранно допуснат гол в първата  среща на Мондиал след инкасирано попадение от Аржентина във  2-ата минута на САЩ'94 и в 7-ата от Република Корея през 2010-а  година в Южна Африка. Този път в 5-ата минута колумбийците откриха резултата, а до края на мача добавиха нови два гола във вратата на Орестис  Карнезис.

"Някои от моите футболисти трябва да разберат, че не всичко  свършва сега, а има още мачове в групата. Някои от тях явно не  осъзнават къде са попаднали и какво ни предстои. Надявам се, че  ще се събудят и ще използват шансовете си смело, заяви Сантош. Иначе Гърция, европейски шампион от 2004-а година, все още  чака своето първо преминаване във фазата на елиминациите на  Мондиал. Втората им среща е на 19-и юни с Япония в Натал, като  самураите също са изправени до стената след поражението с 1:2 от Кот д'Ивоар снощи. Но самият Сантош на възстановителната тренировка днес  намекна, че вероятно ще прибегне до промени, за да даде повече  енергия на отбора и да хване последния шанс за класиране.

Роденият в Германия ляв защитник Хосе Холевас отново се оказа  слабото звено в отбора, както и на Евро 2012. 62 процента от  успешните атаки и пробиви на колумбийците са станали през  неговата зона срещу само 12 процента от дясно. Специалистът отказа да направи персонални оценки пред  медиите, но попитан дали проблемите не са дошли от Хуан  Куадрадо, той отговори: "Ние знаехме много добре какво прави  той, когато е на фланга и въпреки това направихме тези грешки,  от които се опасявах". След доброто включване срещу колумбийците през второто  полувреме, сега очакванията са Янис Фетфацидис да започне като  титуляр. Костас Митроглу също вероятно ще бъде титуляр, но първо ще мине късен фитнес-тест заради евентуални болки в коляното.  

34-годишният ветеран Теофанис Гекас пък ще седне на пейката.  Гекас пропусна да върне отбора си в мача след като тресна  горната греда от малкото наказателно поле. "В следващите два мача трябва да се представим доста  по-добре. Казах днес на играчите, че трябва да се поучим от  грешките си и да не ги повтаряме повече. Ситуацията така или  иначе е доста трудна за нас, завърши Фернандо Сантош.