Съдията на срещата на откриването на Световното първенство Юичи Нишимура остави разнопосочни коментари със съдийството си по време на двубоя между Бразилия и Хърватия.

Опитният арбитър, който ръководи международни срещи от 2004 година, направи една единствена фрапантна грешка за дузпата, която наклони везните в полза на домакините.

Тук не бива да пропуснем един факт, който никога не се отбелязва, или се избягва. Реферите на всяко голямо първенство имат симпатии към домакина.

Ако се върнем назад във времето на Мондиала през 2002 година в Япония и Корея ще си спомним как Италия беше ритуално посечена на 1/8-финалите от Байрън Морено, има и други подобни случаи, когато представителите на домакините са били побутвани, но това е неизбежно. Колкото и да ни се иска всичко да е максимално безпристрастно. 

Иначе арбитърът впечатли с авторитет и респектира футболистите. Едва ли някой е очаквал да види такова ниво на рефериране. От европеец да, но не и от японец. 
Нишимура се движеше добре по терена, не позволи играчите да му се налагат, владееше ситуацията на терена, е недостатъкът беше дузпата.

Едва ли наказателният удар ще се възприеме от ръководителите му като груба грешка, тя по-скоро се оказа симпатия към домакините. За съжаление това повлия на крайния изход на двубоя.

Дано до края на първенството грешките в полза на Бразилия не са много.