Федералните власти на Бразилия спешно изпратиха войскови подразделения в град Салвадор, където ситуацията с престъпността се влоши особено много след започналата стачка на полицията.

Отсъствието на служители от улиците на града, доведе до рязко повишаване на углавните престъпления - грабежи, нападения над банкови клонове. Вчера в Салвадор не работеха училищата, не излязоха на работа и повечето коли от градския транспорт. Върховният съд на щата Баия обяви стачката на полицаите, с искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд, за незаконна. Правителството изпрати в Салвадор общо 5 000 военни. По силата на указ, подписан от президента Дилма Русеф, военните, мобилизирани да поддържат реда в Баия, имат право да задържат лица, извършили противозаконни действия.

Салвадор е един от 12-те бразилски града, където от 12 юни до 13 юли ще се провежда световното първенство по футбол. Във връзка с това президентът заяви по време на съвещание за социално-икономическото развитие, че правителството ще приеме по време на световното драконовски мерки за сигурност./БГНЕС