Крилото на Холандия Ариен Робен призна, че е симулирал, за да изработи дузпа в осминафинала срещу Мексико, който „лалетата“ спечелиха с 2:1.

Северноамериканците поведоха чрез Джовани дос Сантос в началото на втората част, но първо Уесли Снайдер изравни в 88-ата минута, а в първата на добавеното време Робен спечели наказателен удар, който Клаас-Ян Хунтелаар превърна в гол.

Макар че контакт между капитана на Холандия и Рафаел Маркес имаше, играчът на Байерн Мюнхен отнесе солидни критики за „украсяването“ на нарушението. Робен обаче се разкая за неуспешния опит за симулация през първото полувреме.

„Трябва да се извиня“, каза футболистът. „Онова в края на мача беше дузпа, но другото през първото полувреме си беше симулация. Не трябваше да правя така. Това беше ужасно.“

Според правилника на ФИФА „всеки, който нарушава принципите на честната игра“ може да бъде санкциониран, като за доказателство се използват както видео и аудио записи, така и коментарите на играчите след мача. Въпреки това очакванията са футболната централа да пожали Робен и да не го наказва за четвъртфинала срещу Коста Рика.