Стартът на елиминациите на Мондиал 2014 съвпада с началото на постите в мюсюлманския свят - Рамадан. Това поставя пред много от футболистите на Световното дилемата - да спазват принципите на религията си, или да бъдат професионалисти докрай.

Във Франция, Германия, Швейцария, Белгия, Алжир и Нигерия представителите на тази вяра са много, и затова там решенията на играчите са решаващи.

През месеца на Рамадан мюсюлманите трябва да се въздържат от поемане на храна и напитки през светлата част на денонощието. Това обаче е почти невъзможно за професионален атлет в разгара на подобно състезание. Тежките мачове, изморителните тренировки, пътувания, и не на последно място - климата в Бразилия, правят на практика нереално един футболист да прекара цял ден без храна и вода.

Една от звездите на Германия - Месут Йозил - вече обяви, че няма да спази Рамадана, и ще действа по плана на отбора. "Рамаданът започва в събота, но аз няма да го изпълнявам, защото в момента работя," каза Йозил на пресконференция.

Проучване между диетолози и лекари показа, че има някакъв сложен вариант футболистите да издържат на постите, ако срещите на техния отбор са късни, за да могат да се нахранят и хидратират преди това.

Силно религиозните футболисти, които възнамеряват да спазват ритуалите, използват само плакненето на устата с вода, без да я поглъщат, разкриват специалисти. С мокри кърпи и други пособия те борят отвън жегата.

Докато в немския лагер Йозил избира представянето пред постите, в съперника на Германия на осминафинал - Алжир - нещата са съвсем различни. Почти всички в алжирския отбор ще постят. Оттам обаче са подготвени - довели са със себе си в Бразилия специалист по хранене, който да помага. Хаким Шалаби е подготвил план за Алжир, който включва дълга следобедна почивка, по-добра цялостна хидратация в нощните часове, и други идеи.

Капитанът на Алжир Маджид Бугера потвърждава, че най-тежко е да не се приема вода. "Ние обаче сме ОК. Климатът е добър. Някои от играчите ще отложат постите. Аз ще го спазвам, но ще се съобразявам и със здравето си. Но мисля, че ще се справя," заяви той.

Старши треньорът на Франция Дидие Дешан от своя страна коментира, че няма да дава никакви нареждания на своите играчи по този въпрос.
"Това е деликатна тема. Няма какво да им казвам. Уважаваме всяка религия," каза Дешан.

Доктор Шалаби успокоява треньори и фенове: "В интерес на истината, има някои спортисти, които подобряват постиженията си по време на Рамадан, защото наистина се влагат в своите пости."