В северната половина на Кот д`Ивоар пропуснаха мача на откриването на Световното по футбол заради прекъсване на електрозахранването, научи АФП от разочаровани почитатели на футболните празници.

"Бяхме опънали огромен екран, готвехме се за купон. И настроението ни пропадна", каза пред АФП раздразненият Мойсей Бала от Ман – голям град в западната част на страната. "Целият град е в пълна тъмнина", допълни още той.

"От осем вечерта тънем в мрак и неизвестност, нямаме никакъв шанс за мача", оплака се и Хамед Тасамбала от северния град Феркеседугу. "Ние сме разочаровани с приятелите, дори не знаем какво се случва в Бразилия", добави той. А в Сао Пауло през това време домакините надвиха Хърватия с 3:1.

Същата история се случи и в Корхого, друга градска агломерация в северната част на Кот д`Ивоар, където бяха запалили свещи. "Надяваме се, че поне до мача на нашия отбор с Япония ще се оправят нещата", пошегува се с оптимистична тъга Жан Кулибали.

Само половината от хората в централния град Буаке бяха без електричество, но Жерар Коне бе сред нещастните. "Във време, когато светът се фокусира върху световното първенство, телевизорите ни останаха без картина заради тока", каза той и се оплака, че е "разочарован".

Според Доминик Каку, генералният директор на електрическата компания на Кот д`Ивоар, малък пожар е повредил част от централата Азито в Абиджан, което довело до началото на проблемите в енергийната система на страната.

Захранването бе окончателно възстановено до 22:30, местно време, но първият мач вече бе пропуснат.

Кот д`Ивоар е известна с ниското качество на електроенергийната си система. Правителството иска да построи осем нови ВЕЦ-а, за да увеличи производството, което е с обем колкото на Боливия или Латвия./БГНЕС