Главата на Римокатолическата църква Папа Франциск изпрати благословията си за Световното първенство по футбол, което стартира в Бразилия. „Пожелавам на всички едно прекрасно Световно първенство, да се играе в духа на истинското приятелство“, се казва в посланието на Папа Франциск на акаунта му в Туитър. В допълнително разпространено видео от бразилската телевизия Реде Глобо, понтификът казва, че футболът трябва да докосне едновременно всички хора по целия свят с цената на духа на феърплея, отборния дух и уважението към съперника.

„Истина е, че в края на Световното първенство само един отбор ще бъде победител и ще вдигне Купата на Световен шампион. Но ние всички ще бъдем победители, ако научим уроците, че спортът докосва душите ни и ни обединява", казва 77-годишният аржентинец, за който се знае, че има специално отношение към футбола и е изявен фен на Сан Лоренсо в родината си.

Папата обаче не уточни кой национален отбор ще подкрепи на Мондиала. Знаейки за неговата страст към футбола, президентът на Бразилия Дилма Русеф го покани да посети страната заради мачовете по време на визитата си във Ватикана през февруари. Но Папа Франциск така и не прие предложението.