Някой си Рики Ламбърт ми се появява в игра в края на мача на Англия срещу Уругвай?!? Къв е тоя бе? Извинете, покрай лични и професионални проблеми съм пропуснал резкия скок в кариерата на това дръвце – оказва се, че любимият ми Ливърпул го е закупил. На 32 години! Айде сега пак обвинявайте Стойчо Младенов, че взимал само старци. Тези в ЦСКА поне са някакви имена, докато правейки си труда да погледна визитката на тоз Ламбърт, направо ме втриса. То не е Макъсфийлд, Стокпорт, Рочдейл, Бристъл Роувърс и години наред при бойните ботушари от Саутхемптън. Бил новия Мат Льо Тисие! Ха-ха-ха! Та на този Ламбърт му виждаш визитката и окончателно ти става ясно, защо Англия отпадна така безславно от Световното. За първи път от 1958 година още в груповата фаза. Да не кажем и още по-остро – отпадна още след първите си два мача! Сензация? Не, закономерност!

Чаках ден-два някой от колегите да драсне текстче за Англия, за слабото им представяне до момента. Може би са таяли надежда за някаква въртележка, само дето юнаците от Коста Рика им объркаха сметките. Колеги, ама не бива така! Ако Англия бе била два пъти поред – Италия и Уругвай щяхте да продъните ушите на света. Викове из квартала, пълни пъбове, да не говорим за Фейсбук. Щяха да се постват статуси, снимки, бяло-червени флагове да се веят. А сега тишината прорязва света наоколо. Нека се уточним – аз също съм си фен на Англия като цяло. Живял съм близо половин година в Лондон, бил съм още 30-40 пъти там, няма стадион в този град, който да не съм посещавал по време на мач – от стария и новия „Уембли“ до игрището на Хорнчърч. Луд фен съм на Брентфорд, на „Грифин“ си ходя редовно. Влюбен съм в този град, ходя на концерти като луд там, обичам до болка атмосферата. Като цяло харесвам Англия, обиколил съм цяла Великобритания. Но не мога автоматично поради всички тези изброени причини да харесам английския национален отбор по футбол. Няма как да ме трогне този отбор. Имам право на избор за този Мондиал и далеч преди неговото начало, той никога не е бил Англия. Сори! Губиш втори пореден мач и тръгваш да го обръщаш със следните козове: Баркли, Лалана и Ламбърт! Това е обида за футбола като цяло! Когато от отсрещната страна разполагат с Кавани и полу-контузения Суарес. Какво още има в торбата на загубилия преди години дори от спорния откъм треньорски качества Миодраг Йешич Рой Ходжсън? Има кон до коня! И един бизоноподобен, но доста скъпоплатен, който има близо сто мача в националния, но едва онзи ден вкара първия си гол на финали на световно първенство. Стига бе – Тим Кейхил от раз има два само в Бразилия! Бейнс, Ягиелка, Кейхил, но Гари, уви не Тим, Хендерсън. Плюс младия Уесли Снайпс в нападение, всъщност Дани Уелбек. Дай сега да пуснем сто кила накуп от Ливърпул, само защото мърсисайдци до последно щяха да стават шампиони. Егати тактика е този Рой! А Стъридж и Стърлинг изглеждаха толкова сковани, сякаш не са виждали топка на живо. Добре, толкова ли никой не разбра, че Ливърпул бе в играта за титлата най-вече поради гения на един играч, който за жалост на англичаните бе в противниковия тим? Стигаме и до капитана. Тъжна работа, Стиви! Оправи малко фейса, с тази стъжнена физиономия как да стане? Джерард със сигурност плаши с вида си, той стряска още в съблекалнята. Умирал съм от кеф в Истанбул, когато вдигаше купата през 2005-а, ама оттогава минаха бая години! Да стигне до унижението вестниците да му се подиграват, като дори не му поставят нито една звездичка за представянето. Дори и не поглеждам към останалите от резервния списък, щото ще ми се завие свят. То бива, бива посредственост, ама чак пък толкоз!

Официално: Англия е аут, Англия страда от прекомерната комерсиализация на собственото си първенство, Англия няма никакви водещи фигури в този момент. Масов внос на чужденци, на треньори, които експериментират с все по-отблъскваща игра и прехласването по всеки що-годе направил два-три поредни добри мача. А после идва голямата заблуда. Поради което ще продължа да си харесвам всичко британско, но моля – не ме ангажирайте с привързаност към този отбор! Само и само щото е Англия и аз сега трябва да съм от Англия! Щото съм от Ливърпул, щото ме кефят Арктик Мънкийс и постоянно ми се ходи в Кемдън Таун! Е няма да стане, не мога да приложа стадното поведение тук. Когато България липсва, имам пълното право да си подбера любимците. Не смесвайте клубните пристрастия с националните! Защото това пречи на мнозина да видят простовата истина – английския национален отбор е пълен с уморени коне. Но не виждам абсолютно никакъв смисъл да си хабим куршумите за тях! Нека си съществуват в собствената измамна представа за света и като наследници на голяма империя да се чешат по вратовете, чудейки се защо не им се получава толкова дълго време и на европейско и на световно първенство? И за всичко това не им е виновна Коста Рика...