Само ден след спечелването на четвъртата световна титла  пресата в целия свят похвали Германия за силните мачове на  Мондиал 2014. Треньорът Йоахим Льов и футболистите продължават  да се ползват с огромните симпатии на медиите и запалянковците  по целия свят. 

"Германия е от различен свят. Това е шедьовър от страна на  Льов и играчите", написа италианският вестник Гадзета дело  Спорт.  "Добре дошли в клуба, скъпи германци. Сега и вие имате  четвъртата си титла", е анализът на Тутоспорт, който припомня,  че "адзурите" също имат четири световни купи.
Ла Насион от Коста Рика призна, че германският отбор е  показал "упоритостта и постоянството, които са в основата на  успеха на световното първенство".  Холандският Де Телеграаф пък написа, че Марио Готце е  по-силен от Лионел Меси и се е оказал най-важният елемент в  машината на Германия. 

"Супер Марио, който направи много повече  от Меси", се казва в статията на Де Телеграаф. Мексиканският Ел Универсал също отдаде заслуженото на  Гьотце. "Перфектният удар. Това беше художествен момент, за  който Марио Гьотце си е мечтал цял живот", пише в мексиканската  преса.

"Правилният отбор спечели. Германия имаше най-добър състав  на световното първенство", анализира шведският Свенска  Дагбладет. Датският Берлинские също отдаде заслуженото за Бундестима:  "Германия има най-добрите футболисти на световното първенство.  Това беше единственият състав, който можеше да спечели. Тимът не само можеше да спечели, но и го доказа на всички".

Еуфория закономерно обзе и германската преса, която възхвалява националния отбор на страната, който спечели световната титла за четвърти път снощи, а също така възвеличава и Марио Гьотце, който я осигури с победния си гол в продълженията. Германия победи с 1:0 на финала в Рио де Жанейро снощи.
Франкфуртер Алгемайне Цайтунг излиза с голяма снимка, на която капитанът Филип Лам и Сами Кедира целуват купата и надзаглавие: "Гьотце е спасител- Германия е световен шампион!"

"Ето те и тебе, най-накрая", пише най-тиражният вестник в страната Билд, поставяйки на първата си страница снимка на световната купа. И добавя със снимка-врезка на ликуващия Марио Гьотце, който се прегръща с Томас Мюлер: "Ние сме световни шампиони".

Най-популярното списание за футбол Кикер пише: "Световни шампиони! Чуден гол на Гьотце реши изпълнен с нерви трилър! Зюддойче Цайтунг пък е поставил снимка на капитана Филип Лам, който вдига трофея на фона на празнуващите му колеги и надпис "'54, '74, '90 - 2014", като отправка към четирите световни титли, които страната притежава. "Центриране от Андре Шюрле, Гьотце с гърди, Гьотце с левия крак. . .И сега е тук: четвъртата звезда".

"Това беше едно дълго чакане и сега Германия прибра Четвъртата световна титла, въздъхва Ди Велт. Като над текста има заглавия в три реда с голям шрифт в цветовете на националния фланг черно, червено и златно: "Това е истина!" Интернет-страницата на Дер Шпигел пък посочва титлите на Германия до момента: "1954. 1974. 1990. 2014".

Билд също така посочва, че когато Германия е спечелила за последен път световното първенство- през 1990-а година със спорна дузпа пак срещу Аржентина, авторът на победния гол снощи Марио Гьотце не е бил роден. "Благодарим Гьотц! Световни шампиони", пише още вестникът.

Цитиран е и вратарят на националния отбор и номер 1 на своя пост на Мондиала Мануел Нойер, който казва след края на мача: "Цяла Германия е Световен шампион!". Реакции не липсваха и от политиците, като Петер Таубер от партията на канцлера Меркел написа в профила си в Туитър: "Добро утро, световни шампиони!".

Германският национален отбор се прибира в Берлин утре./БТА