Властите в Рио могат да поискат помощ от въоръжените сили на държавата, ако се наложи, по време на Световното първенство по футбол, което стартира в средата на юни. Мондиалът ще протече при изключителни мерки за сигурност, като по-малко от две седмици преди началото организаторите представиха плана си за действие.

Още преди седмица властите поиската допълнително още 20 хиляди души, които да са ангажиране с осигуряване на безопасността по време на шампионата. Това е най-голямата подобна операция в историята на града.

Броени дни преди Мондиала в Бразилия зачестяват стачките и малките засега демонстрации, които може и да се увеличат с наближаването на първенството.

Рио беше една от горещите точки на мащабните демонстрации през миналата година, когато дори имаше прояви на насилие между полицията и демонстрантите.

Официалните власти се надявам, че ще могат да противодействат при всяка подобна ситуация. Много от бразилците обаче недоволстват, че са изхарчени огромни средства за домакинството на турнира.