Камерун ще участва за седми път на Световно първенство и макар да разполага с един от най-добрите отбори в своята история, специалистите не дават големи шансове за африканската държава. Отборът на Фолкер Финке ще трябва да се справи с тежка компания в група А, където са още тимовете на домакина Бразилия, Мексико и Хърватска.

По пътя си към Мондиала камерунците спечелиха едва четири от 8-те си квалификационни мача, като за класирането им голяма роля изигра огромният гаф на Того, който ги победи, използвайки играч с нередовна картотека. Едва след излизането от групите Самуел Ето’о и компания показаха истинското си лице и надиграха Тунис с 4:1 в плейофите.

Селекционерът - Фолкер Финке

Финке бе един от първите треньори в Бундеслигата, който започна налагането на африкански футболисти, докато водеше Фрайбург, а сега към края на своята кариера е обвързан с национален тим от Черния континент. 66-годишният специалист застана начело на Камерун през май 2013 година и макар че внесе по-добра организация в тима, в момента е обект на сериозни критики от местните медии. Те го нападат преди всичко за липсата на резутати, след като и при него неубедителната форма на „неукротимите лъвове” продължи.

Освен всичко друго Финке ще трябва да се оправя в доста нажежената политическа обстановка в страната, което няма как да се сравнява с 16-годишния му престой във Фрайбург, с които спечели три промоции в елита, но инкасира и три изпадания. В Германия наставникът минава за новатор по отношение на тактиката, за което донякъде му помага и липсата на кариера като футболист. През сезон 2009/2010 той е начело на японския Урава Ред Даймъндс, преди да приеме офертата на Камерун.

Ключовата фигура – Самуел Ето’о

Ветеранът определено смълча критиците си през отминалия сезон, след като го приключи като най-резултатния нападател на Челси. Според своя мениджър Жозе Моуриньо 33-годишният Ето’о не е имал и  много конкуренция при „сините”, но в Камерун той със сигурност е обграден от доста по-различни като възможности футболисти.

За бившият голаджия на Майорка, Барселона, Интер и Анжи Махачкала това ще бъде четвърти Мондиал, на който той ще води своята нация като капитан. Този дълъг период обаче съвсем не премина без трусове, като още през 1990 година Ето’о нагнети напрежение, като обвини своите съотборници, че не му подават топката.

През миналата година той дори обяви оттеглянето си от представителната формация, ала бързо преосмисли решението си, след като разкри, че лично президентът на Камерун го е разубеждавал.

Ето’о е изиграл 112 мача за „лъвовете”, в които е реализирал 55  гола, като прави своя дебют при мъжета на едва 16-годишна възраст. Още тогава той се сдобива с прякора „Малкия Мила”, а впоследствие печели безпрецедентните четири награди за Африкански футболист на годината. По всяка вероятност турнирът в Бразилия ще бъде последният голям форум за нападателя, който на всяка цена ще се опита да остави значима следа.

Разширеният състав на Камерун от 28 души:

Вратари: Ги-Ролан Асемб (Гингам, Франция), Лоик Фьоджу  (Котон Спорт), Шарл Итанж (Коняспор, Турция), Сами Нджок (Фетиеспор, Турция);

Защитници: Беноа Асу-Екото (Тотнъм, Англия), Анри Бедимо  (Олимпик Лион, Франция), Гаетен Бонг (Олимпиакос, Гърция),  Орелиен Шеджу (Галатасарай, Турция), Седрик Джьогу (Котон Спорт), Жан-Армел Кана Бийк (Рен, Франция), Никола Нкулу  (Олимпик Марсилия, Франция), Дани Нункьо (Бешикташ (Турция),  Алан Ньом (Гранада, Испания);

Полузащитници: Ено Ейонг (Анталияспор, Турция), Раул Седрик  Лое (Осасуна, Испания), Жан Макун (Рен, Франция), Жоел Матип  (Шалке 04, Германия), Стефан Мбиа (Севиля, Испания), Бенжамен  Муканджо (Нанси, Франция), Ландри Нгемо (Бордо, Франция), Едгар  Сали (Ланс, Франция), Александър Сонг (Барселона, Испания);

Нападатели: Венсан Абубакар (Лориен, Франция), Ерик-Максим  Чупо-Мотинг (Майнц 05, Германия) Самуел Ето'о (Челси, Англия),  Моамаду Идрису (Кайзерслаутерн, Германия), Фабрис Олинга  (Малага, Испания), Ахил Уебо (Фенербахче (Турция).