Юрген Клинсман ще се сблъска фронтално срещу Германия, след като воденият от него отбор на САЩ попадна в група „G” на Световното първенство. „Янките” ще трябва да направят чудо, за да прескочат груповата фаза, защото освен с Бундестима ще трябва да мерят сили с Португалия на Кристиано Роналдо и с Гана. Ако може да има добри новини за отбора на САЩ, то те са свързани с програмата, която дава възможност на „янките” да започнат с победа срещу Гана. След това имат мач с Португалия, който може да се окаже решаващ, а едва накрая Клинсман ще се изправи срещу Германия.

В квалификациите САЩ нямаше сериозни затруднения, а отборът дори бе улеснен от слабото представяне на големия си исторически съперник Мексико.

Юрген Клинсман свърши голяма работа през последните години начело на САЩ, но големият тест за него предстои.

Прави впечатление, че отборът не е добре балансиран, а доста изненадващо Клинсман реши да не използва действащата легенда на американския футбол Лендън Донован на Световното първенство. Майкъл Брадли и Клинт Демпси ще бъдат играчите, които ще трябва да се нагърбят с по-голяма отговорност.

Клинсман също така трябва да се надява Тим Хауърд да е запазил формата си от сезона в Премиършип, а също така да изисква по-голямо влагане в халфовата линия от страна на Джърмейн Джоунс, Фабиан Джонсън и Греъм Зуси. Жози Алтидор също трябва да намери завършващия си удар, ако иска САЩ да постига успехи.

Селекционерът - Юрген Клинсман

Юрген Клинсман застана начело на САЩ през юли 2011 година. Той наследи на поста Боб Брадли, който бе уволнен след загубата от Мексико във финала за „Голд Къп”. 49-годишният Клинсман успя да изведе националния отбор на Германия до третото място на Световното първенство през 2006 година. Юрген Клинсман се отличава като голям мотиватор. Той също така залага много на дисциплината, а освен това е много близък с играчите си. Любопитен факт е, че германската футболна легенда Берти Фогст влезе в екипа на Клинсман два месеца преди началото на Световното първенство в Бразилия. Юрген Клинсман има договор до 2018 година, а задачата пред него е да развие и изгради един силен отбор не само за Мондиала в Бразилия, а и за годините напред.

Ключовата фигура - Майкъл Брадли

Майкъл Брадли е основният мотор в халфовата линия на САЩ. От него ще се изисква много, защото американците не разполагат с типичния плеймейкър, който да пуска извеждащите пасове. Брадли ще трябва да се нагърби и с тези функции. Голямата загадка обаче е дали той ще може да се представи константно силно. Слаб Брадли ще означава много слабо представяне на САЩ и пробойни в центъра на терена.

Съставът на САЩ:

Вратари: Брад Гузан (Астън Вила), Тим Хауърд (Евертън), Ник Римандо (Риъл Солт Лейк);

Защитници: ДаМаркъс Бийзли (Пуебла), Мат Беслер (Спортинг Канзас Сити), Джон Брукс (Херта Берлин), Джеф Камерън (Сток Сити), Тими Чандлър (Нюремберг), Омар Гонсалес (ЛА Галакси), Фабиан Джонсън (Хофенхайм), ДеАндре Йедлин (Сиатъл Саундърс);

Полузащитници: Кайл Бекерман (Риъл Солт Лейк), Алехандро Бедоя (Нант), Майкъл Брадли (Торонто), Брад Дейвис (Хюстън Динамо), Микс Дискеруд (Розенборг), Джулиан Грийн (Байерн Мюнхен), Джърмейн Джоунс (Бешикташ), Греъм Зуси (Спортинг Канзас Сити);

Нападатели: Джози Алтидор (Съндърланд), Клинт Демпси (Сиатъл Саундърс), Арон Йохансон (АЗ Алкмаар), Крис Вондоловски (Сан Хосе Ърткуейкс)