Мексиканският национален отбор се подготвя за своето поредно участие на световни финали в Бразилия, след като северноамериканската страна през годините се утвърди като един от редовните участници на Световни първенства.

За четвърти пореден Мондиал капитан на отбора ще бъде ветеранът Рафаел Маркес, който за първи път получи тази чест през 2002 година на турнира в Южна Корея и Япония. Другите основни фигури за „ацтеките” са играещите в Европа Хавиер Ернандес (Манчестър Юнайтед) и Джовани Дос Сантос (Виляреал). Най-значимото отсъствие е на Карлос Вела (Реал Сосиедад), което се дължи на треньорското решение на селекционера Мигел Ерера.

Мексиканците попаднаха в никак нелеката група А, в която ще трябва да се преборят с Бразилия, Хърватия и Камерун, ако искат да стигнат до фазата на елиминациите. Преди тимът да замине към Страната на кафето той ще си вземе сбогом с феновете с приятелски мач срещу Израел на култовия стадион „Ацтека”.

Това ще бъде 15-ото участие на Мексико във световни финали, като футболистите на Ерера ще се опитат да счупят сериозна психологическа бариера – на чужда почва те не успяват да стигнат по-далеч от 1/8-финал. Досега „ацтеките” само два пъти са играли 1/4-финал – през 1970 и 1986 година – като във всеки от тях са били домакини на турнира.

Селекционерът – Мигел Ерера

Ерера пое националния отбор на Мексико, след като миналата година трима негови предшественици бяха уволнени за отрицателно време.

През сезон 2012/2013 Ерера печели титлата в местното първенство с ФК Америка, а в следващата година стига до финала в Апертурата, преди да бъде потърсен от федерацията. Преди идването му Мексико се движи по ръба на отпадането, но все пак стига до плейоф срещу Нова Зеландия и през ноември хваща един от последните влакове за Световното.

Като наставник на Мексико Ерера все още е непобеден – 4 победи в 6 официални и 4 приятелски мача. Той е бивш национал на страната, като прави своя дебют през 1988 година и записва 14 двубоя за родината си. През 1993 година с него в състава си Мексико стига до второто място в Копа Америка. Треньорската кариера на специалиста започва през 2002 година, когато поема Монтерей.

Ключовата фигура – Хавиер Ернандес

Чичарито може и да изкара сезона в Манчестър Юнайтед като периферна фигура, но за Мексико той е повече от основен играч. Селекционерът Ерера приветства неговото идване за Мондиала,  макар да е наясно, че голямата звезда не получи много игрови минути при „червените дяволи”.

Ернандес е само на 25 години, но това не му пречи да заема третото място при най-добрите реализатори за националния отбор на Мексико. С 35 гола на сметката си талантът отстъпва единствено на Харед Борхети (46) и Куатемок Бланко (39).

По време на квалификациите за Мондиала „ацтеките” вкараха само 7 гола за 2 победи в 10-те си мача. Това прави отговорността на Чичарито още по-голяма предвид желанието на отбора да преодолее историческия си комплекс.

Съставът на Мексико за Мондиал 2014:

Вратари: Гилермо Очоа (Аячо), Хосе де Хесус Корона (Крус Азул), Алфредо Талавера (Толука)

Защитници: Мигел Лаюн (Америка), Пол Агилар (Америка), Хектор Морено (Еспаньол), Рафаел Маркес (Леон), Диего Рейес (Порто), Карлос Салсидо (Тигрес), Андрес Гуардадо (Байер Леверкузен), Маца Родригес (Америка)

Полузащитници: Хектор Ерера (Порто), Марко Фабиан (Крус Азул), Карлос Пеня (Леон), Луис Монтес (Леон), Хосе Хуан Васкес (Леон), Исаак Брисуела (Толука), Хуан Карлос Медина (Америка)

Нападатели: Хавиер Ернандес (Манчестър Юнайтед), Раул Хименес (Америка), Орибе Пералта (Сантос Лагуна), Джовани дос Сантос (Виляреал), Алан Пулидо (Тигрес).