Нигерия ще участва на Световното първенство в Бразилия с приповдигнато самочувствие. „Суперорлите” са актуалните шампиони на африканския континент и ще искат да демонстрират силна игра и по терените в Бразилия. Групата им го позволява, защото само Аржентина може да бъде определен като изявен фаворит.

Успехът на Нигерия на Купата на Африканските нации в ЮАР през миналата година бе доста неочакван, но напълно заслужен, тъй като отборът елиминира на четвъртфиналите сочения за голям фаворит тим на Кот Д’Ивоар.

Нигерия обаче се представи доста слабо на Купата на Конфедерациите в Бразилия през миналото лято и възникнаха много въпроси относно състоянието на отбора.

Все пак Нигерия изглежда фаворит за второто място, като се има предвид, че Босна и Херцеговина е дебютант на финалите, а Иран е отписван от всички. Плюс за африканците е, че мачът им срещу Аржентина е последният в групата.

Нигерия на два пъти на Световни първенства успява да премине груповата фаза. „Суперорлите” преминават груповата фаза на Световното първенство в САЩ през 1994 година, но са елиминирани от Италия. През 1998 година Нигерия побеждава Испания в груповата фаза, но след това е отстранен от Дания в преките елиминации.

Треньорът Стивън Кеши не разполага с големи звезди в отбора си. Джон Оби Микел се очертава като основния играч на отбора. Той пропусна последното Световно първенство заради контузия, но сега се очертава да бъде ключова фигура в състава на Кеши. Питър Одемвинге се завърна в националния отбор, след като имаше скандал между него и Стивън Кеши, но двамата успяха да заровят „томахавките” преди Световното първенство. Като цяло отборът на Нигерия е изключително млад.

Селекционерът - Стивън Кеши

Стивън Кеши е начело на Нигерия от ноември 2011 година. 52-годишният специалист наследи на поста Самсон Сиасиа, който бе уволнен след провала на Нигерия на Купата на Африканските нации през 2012 година.

Кеши има два големи успеха в кариерата си – спечели Купата на Африканските нации с Нигерия през миналата година и класира националния отбор на Того на Световното първенство в Германия през 2006 година. Той обаче бе уволнен от поста на национален селекционер на Того точно преди началото на Световното първенство в Германия, след като влезе в конфликт със звездата на отбора Емануел Адебайор.

Стивън Кеши се отличава с ентусиазма и амбицията, с която работи.

Интересен факт е, че асистент на Стивън Кеши в националния отбор на Нигерия е Даниел Амокачи.

Целта пред Стивън Кеши е да изгради силен отбор за бъдещето. Целта на Нигерия е да се представи силно на Световното първенство през 2018 година в Русия.

Ключовата фигура – Джон Оби Микел

Джон Оби Микел е основният халф в състава на Стивън Кеши. В националния отбор на Нигерия Микел има значително по-голяма свобода на действие в сравнение с това, което му се възлага като задачи в Челси. 27-годишният футболист не само гради играта на Нигерия, но понякога дори излиза на върха на атаката.

Историята на Микел е много интересна. За Челси има записани 206 мача и само 1 отбелязан гол. Преминаването му на „Стамфорд Бридж“ обаче е свързано с много големи перипети и скандали.

Дебютът на Микел за националния отбор на Нигерия е през август 2005 година. Той има 54 мача и 1 гол за „Супер Орлите“.

През изминалия сезон Джон Оби Микел имаше периодични изяви с екипа на Челси. На Световното първенство в Бразилия обаче той със сигурност ще бъде неизменна част от титулярния състав на Нигерия. Освен това очакванията са именно той да поведе отбора, като играчът с най-голям опит.

Съставът на Нигерия:

Вратари: Винсънт Енеяма, Остин Еджиде, Чигозие Агбим, Даниел Акпейи;

Защитници: Елдерсън Ечиеджиле, Джувон Ошанива, Ефе Амброуз, Годфри Обоабона, Азубуике Егвуекве, Кенет Омеруо, Кунле Одунлами, Джоузеф Йобо;

Полузащитници: Джон Оби Микел, Огени Онази, Рамон Азииз, Майкъл Учебо, Рубен Габриел;

Нападатели: Шола Амеоби, Ахмед Муса, Виктор Моузес, Емануел Еменике, Осазе Одемвинге, Мишел Бабатунде, Уче Нвофор.