Шансовете на Коста Рика за оцеляване в една от най-тежките групи на Мондиал 2014 зависят преди всичко от възстановяването на защитник и представянето на един млад нападател, който едва е започнал пътя си в Европа.

„Тикос“ играят за четвърти път на световни финали и за първи път от 2006 година насам, като в група D ще срещнат трима бивши първенци на планетата – Англия, Италия и Уругвай. Отборът на Хорхе Луис Пинто се класира за Световното през октомври, но оттогава не успя да вкара гол в три поредни контроли, преди да счупи каръка с победа 2:1 над Парагвай през месец март.

В тези срещи Коста Рика не можеше да разчита на няколко основни футболисти, но това само подчертава недостатъчната дълбочина в състава и огромната зависимост от 21-годишният Джоел Кемпбъл. Тъмнокожият футболист е собственост на Арсенал, но играе като преотстъпен в Олимпиакос, където респектира с изявите си и дори заслужи похвали от асистент-треньора и легенда на страната Пауло Уанчоп.

Кемпбъл блесна със супер гол срещу Манчестър Юнайтед в осминафиналите на Шампионската лига, но успехът в първия мач с 2:0 не стигна на гърците, за да продължат напред.

Другата важна фигура в състава е левият бек Брайън Овиедо, който бележи огромен прогрес с възстановяването си от януари насам. В мач за ФА Къп бранителят на Евертън счупи крака си и сериозно стресна всички в своята родина. Неслучайно Пинто се зарече, че ще изчака последния възможен момент, преди да реши дали ще разчита на Овиедо.

Коста Рика идва на Мондиала като втори в Зона КОНКАКАФ (отстъпвайки единствено на САЩ) и ще се опита да запише едва второто си излизане от групите. Предишното класиране за фазата на елиминациите бе чак през далечната вече 1990 година, когато „тикос“ победиха Шотландия и Швеция, преди да загубят от Бразилия в групата си.

Селекционерът – Хорхе Луис Пинто

Колумбиецът пое тима миналия юни, което бе поредната глава от 30-годишната му кариера като наставник. В нея могат да се забележат много клубове от Южна Америка, като в част от тях той има повече от един престой. Същото важи и за националния отбор на Коста Рика – Пинто пое „тикос“ през 2004 година, но изкара няколко месеца преди да бъде уволнен.

Специалистът ще разчита много на играещите в Европа футболисти, а стилът му се базира изцяло върху ефикасността. Това обаче не пречи на 61-годишният Пинто често да показва горещия си характер, а прякорът му „Експлозивния“ говори достатъчно.

В кариерата си той има доста титли, но и червените картони не им отстъпват. През 2006 година като треньор на Депортиво Кукута той получава санкция за 6 мача, след като се сбива с противников футболист. Една от най-големите му изцепки е през 2009 година. Тогава той е наказан не само да не води отбора в 10 срещи, но докато ги изтърпява няма право да стъпва и на стадионите. Причината? Бутане, обиди и заплахи към четвъртия съдия по време на шампионатен мач. Миналата година Пинто дори се включи в ефира на радио предаване, в което слушател си позволи да разкритикува отбора. Фенът отнесе квалификации като „невежа“ и „посредствен“, а накрая топло бе посъветван да се научи да говори испански.

Пинто никога не е играл професионално футбол, а следва физическо възпитание първо в родината си, после в Бразилия, където се запознава с бившия селекционер на Бразилия Карлос Алберто Парейра.

Заради ограничения потенциал ключови фигури за наставника ще бъдат играчи като Кемпбъл и преотстъпения от Фулъм в ПСВ Айндховен Брайън Руис.

Разширеният състав на Коста Рика:

Вратари: Кейлор Навас (Леванте, Испания), Патрик Пембертон (Алахуеленсе, Коста Рика), Даниел Камбронеро (Ередиано, Коста Рика), Естебан Алварадо (АЗ Алкмаар, Холандия).

Защитници: Джони Акоста (Алахуеленсе, Коста Рика), Джанкарло Гонсалес, Вейлон Франсис (Кълъмбъс, САЩ), Майкъл Умана, Хайнер Мора, Кендъл Уотсън (Саприса, Коста Рика), Оскар Дуарте (Брюж, Белгия), Хуниор Диас (Майнц, Германия), Кристиан Гамбоа (Розенборг, Норвегия), Рой Милър (Ню Йорк Ред Булс, САЩ).

Полузащитници: Келсо Борхес (АИК, Швеция), Кристиан Боланьос (Копенхаген, Дания), Оскар Естебан Гранадос, Хосе Мигел Куберо (Ередиано, Коста Рика), Майкъл Барантес (Алесунд, Норвегия), Елцин Техеда, Хансел Араус (Саприса, Коста Рика), Диего Калво (Валеренга, Норвегия), Карлос Ернандес (Уелингтън, Нова Зеландия), Ариел Родригес (Алахуеленсе, Коста Рика),

Нападатели: Алваро Сабори (Риъл Солт Лейк, САЩ), Брайън Руис (ПСВ, Холандия), Джоел Кемпбъл (Олимпиакос, Гърция), Рандъл Бренес (Картахинес, Коста Рика), Маркоc Уреня (Кубан, Русия), Жайро Ариета (Кълъмбъс, САЩ)