Европейският и световен шампион Испания логично е смятан за един от основните фаворити на Мондиал 2014. Възпитаниците на селекционера Висенте дел Боске обаче ще имат нужда от завидна доза късмет, за да променят традицията и да се превърнат в първия европейски отбор, който е успявал да триумфира на световно първенство в една от двете Америки.

Едва ли опитният Дел Боске ще се реши на сериозни експерименти по време на Мондиала в Бразилия, но със сигурност редица младоци ще получат шанс за изиява. Футболисти като Тиаго Алкантара и Коке сериозно попадат в полезрението на бившия наставник на Реал Мадрид и се очаква да получат по-голямо поле за изява по време на форума в Бразилия.

Испания отбеляза едва осем гола в седем мача по време на световното първенство през 2010 година. Именно поради тази причина едно от най-дискутираните имена в селекцията на Дел Боске е нападателят Диего Коща, който в крайна сметка изрба да облече националната фланелка на Испания, въпреки бразилските си корени.

Състезателите на „ла фурия” са спечелили повече клубни и международни трофеи от всеки друг отбор в Бразилия, но именно „селесао” показа, че Испания не е непобедима в турнира за купата на Конфедерациите.

Мнозина ще заложат за пореден успех на испанците, въпреки че в седемте световни първенства проведени в Южна, Централна или Северна Америка, нито веднъж европейски тим не е успявал да триумфира с титлата.

Селекционерът – Висенте дел Боске

Без съмнение Висенте дел Боске е основната фигура за Испания. Специалистът пое „ла фурия” след Евро 2008 и успя да изведе тима до световната титла в Южна Африка преди четири години, а след това и да защити европейската титла през 2012.

Дел Боске имаше трудната задача да задържи високото ниво, наложено от вече покойния Лус Арагонес, с което Испания спечели Евро 2008. В крайна сметка обаче Дел Боске надмина очакванията на мнозина.

Като селекционер на Испания, Дел Боске показа способността си да се справя в трудни ситуации. През 2012 година специалистът трябваше да се справя с раздорите между футболистите на Барса и Реал. В много от случаите Дел Боске отказва да играе с чист централен нападател, въпреки непрестанните критики към него по този повод.

Ключовата фигура – Диего Коща

25-годишният Диего Коща се превърна в един от значимите голмайстори за своя Атлетико Мадрид и логично привлече погледите на специалистите. Роденият в Бразиляи футболист бе в основата на спечелената титла от страна на „дощекчиите”. Коща обаче получи травма, която в крайна сметка му попречи да вземе пълноценно участие във финала в Шампионската лига срещу Реал Мадрид в събота.

Коща ще бъде следен от лупа и заради предпочитанието си да облече фланелката на Испания, вместо тази на родната си Бразилия. Именно селекционерът на „селесао”, Луис Фелипе сколари заяви, че по този начин Коща е „обърнал гръб не една мечта за милиони”

Разширеният състав на Испания: 

Вратари: Икер Касийяс (Реал Мадрид), Давид де Хеа (Манчестър Юнайтед), Пепе Рейна (Наполи) 

Защитници: Серхио Рамос (Реал Мадрид), Жерард Пике (Барселона), Раул Албиол (Наполи), Хави Мартинес (Байерн), Хуанфран (Атлетико Мадрид), Жорди Алба (Барселона), Сесар Аспиликуета (Челси), Даниел Карвахал (Реал Мадрид), Алберто Морено (Севиля) 

Полузащитници: Чави Ернандес (Барселона), Чаби Алонсо (Реал Мадрид), Андрес Иниеста (Барселона), Коке (Атлетико Мадрид), Серхио Бускетс (Барселона), Сантиаго Касорла (Арсенал), Андер Итураспе (Атлетик Билбао), Сеск Фабрегас (Барселона), Тиаго Алкантара (Байерн), Хуан Мата (Манчестър Юнайтед), Давид Силва (Манчестър Сити), Педро Родригес (Барселона), Хесус Навас (Манчестър Сити) 

Нападатели: Диего Коща (Атлетико Мадрид), Давид Вийя (Атлетико Мадрид), Фернандо Торес (Челси), Алваро Негредо (Манчестър Сити), Фернандо Йоренте (Ювентус)