Иран се завръща на Световните първенства, след като пропусна големия форум в ЮАР през 2010 година. Гордоста на Персия е определян като аутсайдер в своята група заедно с отборите на Босна и Херцеговина, Аржентина и Нигерия.

Националният селекционер Карлос Кейрош успя да убеди местната федерация първенството на страната да свърши в края на април и португалският специалист вече повече от месец работи заедно със своите избраници и се подготвят за началото на Мондиала.

Двамата основни футболисти в състава на Кейрош са Реза Гоханеджад и Ашкан Дежага.

В Иран обаче не си правят илюзии, че могат да преминат груповата фаза и гледат много реалистично на минималните си шансове.

Селекционерът - Карлос Кейрош

Карлос Кейрош е начело на националния отбор на Иран от април 2011 година. Той наследи на поста Афшин Готби, който бе уволнен след провала на Иран в световните квалификации за ЮАР.

Кейрош има богата визитка. Той извежда младежката формация на Португалия до 20 години до две световни титли. Успява да класира отбора на ЮАР до световните финали през 2002 година. Печели купата на Португалия със Спортинг Лисабон. Асистент е на сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юнайтед и печели три пъти титлата в Премиършип, веднъж Купата на Англия, веднъж Купата на Лигата и веднъж Шампионска лига.

Най-големият провал на Кейрош е начело на Реал Мадрид.

Кейрош е определян като „интелигентен играч на шах, който подхожда към всеки един мач с отделен план”. Много е вероятно той да заложи в Бразилия на следната схема на игра – 4-2-3-1. Основното, което изисква от футболистите си е да спазват дисциплина.

Ключовата фигура – Ашкан Дежага

Ашкан Дежага е основният играч в състава на Кейрош и играта на Иран до голяма степен зависи от неговото представяне в мачовете. 27-годишният футболист не се намира в най-добрия си период и ще трябва да изстиска максимума от способностите си.

Ашкан Дежага играе за младежкия национален отбор до 21 години, но в крайна сметка предпочете да се състезава за Иран.

Той прави своя дебют за мъжкия национален отбор на 29-и февруари 2012 година, когато е поканен в състава от Карлос Кейрош. В мача срещу Катар Дежага се разписва на два пъти.

Със сигурност представянето на Дежага в мачовете от Световното първенство ще бъде намерило като цяло за изявите на иранския национален отбор.

Съставът на Иран:

Вратари: Даниел Давари (Айнтрахт Брауншвайг, Германия), Алиреза Хагиги (Рубин Казан, Русия), Рахман Ахмади (Сепахан)

Защитници: Хосеин Махини (Персеполис), Стивън "Мехрдад" Бейташур (Ванкувър Уайткепс, Канада), Педжман Монтазери (Ум Салал, Катар), Джалал Хосеини (Персеполис), Амир-Хосеин Садеги (Естеглал), Ахмад Аленемех (Нафт), Хашем Беизадех (Естеглал), Мехрдад Пулади (Персеполис)

Халфове: Хавад Некунам (Кувейт), Андраник Теймуриан (Естеглал), Реза Хагиги (Персеполис), Гасем Хададифар (Зоб Ахан), Бахтиар Рахмани (Фулад), Ехсан Хайсафи (Сепахан)

Нападатели: Ашкан Дежага (Фулъм), Масуд Шоджаей (Лас Палмас, Испания), Алиреза Яханбакш (НЕК Ниймеген, Холандия), Реза Гучанеяд (Чарлтън, Англия), Карим Ансарифард (Трактор Сази), Косро Хейдари (Естеглал).