Отборът на Гана определено не е слаган сред фаворитите в своята група "G", в която над всички се отличават Германия и Португалия. Гана и САЩ са с видимо по-малки шансове да преодолеят групата, но африканския отбор показа на Световното първенство в ЮАР, че с него шега не бива. Гана ще търси реванш за тежкия удар, който получи от Уругвай в четвъртфиналите на предишния Мондиал. Със сигурност никой не е забравил ръката на Луис Суарес на гол линията, както и пропусната след това дузпа от Асамоа Гиан, който можеше да изпрати „черните звезди” на полуфинал и да запише нова страница в историята на африканския футбол.

Гана разполага с не по-лош състав в сравнение с преди четири години. Повечето от играчите вече имат по-голям опит и това прави ганайците още по-непредсказуеми и със сигурност никой не трябва да ги отписва, въпреки голямата конкуренция в лицето най-вече на двата европейски отбора.

Гана разполага с отлична халфова линия, която ще трябва да впечатлява по бразилските терени. Майкъл Есиен се завърна в националния отбор на Гана и със сигурност е най-голямата звезда на отбора. Ганайците обаче разполагат още с Квадво Асамоа (Ювентус), Съли Мунтари (Милан) и Кевин-Принс Боатенг (Шалке 04).

Освен това Гана разполага с няколко много талантливи млади футболисти, като братята Аю. Футболистът на Челси Кристиан Атсу също чака своя шанс. През миналия сезон той игра под наем във Витес, където игра страхотно и привлече вниманието на много от големите отбор. Шансът да напусне Челси и Моуриньо да го изпусне обаче е минимален.

Халфовата линия не е целият отбор на Гана. Ганайците имат сериозни проблеми с вратарския пост и защитата. Капитанът на „черните звезди” Асамоа Гиан, който води нападението на тима не се намира в най-добрата си форма и това също е притеснително.

Гана трудно ще преодолее своята група, а повторение на четвъртфинала от преди четири години ще бъде уникално постижение.

Селекционерът - Квеси Апиа

Квеси Апиа е начело на Гана от март 2012 година. 53-годишният специалист наследи на поста сърбина Горан Степанович, който бе уволнен след провала на Купата на Африканските нации през 2012 година. Квеси Апиа изведе Гана до четвъртото място на турнира за Купата на Африканските нации през 2013 година. Апиа бе помощник на Милован Райевац по време на Световното първенство през 2010 година в ЮАР.

Ключовата фигура - Квадво Асамоа

Квадво Асамоа е една от ключовите фигури в халфовата линия на Гана. Той внася много енергия, скорост и въображение в атаките на „черните звезди”. Той може еднакво добре да играе, както по крилото, така и в центъра на терена. Асамоа изигра много силен сезон с екипа на Ювентус. Квадво Асамоа работи много добре в центъра на терена с Майкъл Есиен и Съли Мунтари, а схемата на игра на Гана, която е 4-5-1 му дава много пространство и свобода на действие.

Съставът на Гана:

Вратари: Фатау Дауда (Орландо Пайрътс), Адам Куараси (Стрьомгодсет), Стивън Адамс (Адуана Старс);

Защитници: Самуел Инкоом (Платаниас), Даниел Опаре (Стандард Лиеж), Харисън Афул (Есперанс), Джон Бойе (Рен), Джонатан Менса (Евиан Тонон Гаяр), Рашид Сумалиа (Мамелъди Съндаунс);

Халфове: Майкъл Есиен (Милан), Съли Мунтари (Милан), Рабиу Мохамед (Кубан Краснодар), Квадво Асамоа (Ювентус), Емануел Агиеманг-Баду (Удинезе), Африйе Акуа (Парма), Кристиан Атсу (Витес/Челси), Алберт Адома (Мидълзбро), Андре Аю (Олимпик Марсилия), Мубарак Уакасо (Рубин Казан);

Нападатели: Асамоа Гиан (Ал Аин), Кевин Прин-Боатенг (Шалке 04), Абдул Маджийд Уарис (Валансиен), Джордан Аю (Сошо).