Франция премина през „ада”, но успя да се класира за Световното първенство в Бразилия. Французите успяха да наваксат изоставане от два гола срещу Украйна в баражите и хвана последния влак за Мондиала.

От Франция винаги може да се очаква неочакваното. „Петлите” обаче се представят на приливи и отливи по време на Световните първенства. Доказателство затова са последните два големи форума.

През 2006 година в Германия, Франция се класира на финала, но загуби с дузпи от Италия в Берлин. Разбира се мачът ще се запомни и с удара с глава, който Зинедин Зидан нанесе на Марко Матераци.

Четири години по-късно в ЮАР, французите тотално разочароваха и завършиха на последно място в своята група – без победа и вкарвай само един единствен гол. Френският национален отбор бе обгърнат от скандали, а играчите отказаха да тренират, след като Никола Анелка бе изпратен у дома си, тъй като си позволи да критикува Раймон Доменек.

Как ще се представи Франция на Мондиала в Бразилия? Едно е сигурно, че Дидие Дешан разполага с много млади талантливи футболисти.

Уго Лорис е много качествен вратар; централният защитник Рафаел Варан е роден лидер, а бъдещето е пред него; Пол Погба е феноменален халф; а с Карим Бензема Франция разполага с много мощ в атака. Разбира се към този списък трябва да добавин и един от най-добрите футболисти в света Франк Рибери.

Франция разполага с много силен състав и голяма дълбочина в състава си. Ако ключовите футболисти на Дидие Дешан са здрави и на линия, французите могат не само да объркам много сметки, а дори да стигнат до финала.

Цялата тежест отново ще падне върху плещите на Франк Рибери, Карим Бензема и Оливие Жиру, които ще трябва да спасяват френската чест.

Последният голям скандал във френския лагер бе свързан с пренебрегването на Самир Насри. Халфът на Ман Сити така и не успя да впечатли Дешан, който го лиши от уникалната чест да бъде част от световните финали. Шампионът на Англия реагира доста бурно, обявявайки че едва ли някога ще облече отново националната фланелка. Неговата приятелка пък бе още по крайна, псувайки селекционера чрез Туитър. Извън списъка на Дешан остана още Гаел Клиши, Ерик Абидал, Жереми Матийо, Адил Рами, Йоан Гюркюф, Жереми Менес, Андре-Пиер Жиняк и Бафетимби Гомис.

Франция е в група „Е” с отборите на Еквадор, Хондурас и Швейцария. Задачата пред „петлите” изглежда много елементарна. Ако скандалите не засегнат отбора, Франция има всички шансове не само да преодолее групата, а и да направи нещо повече.

Селекционерът - Дидие Дешан

45-годишният специалист е начело на френския национален отбор от юли 2012 година. Той наследи на поста Лоран Блан след слабото представяне на Франция на Европейското първенство в Полша и Украйна. Дидие Дешан има няколко успеха в треньорската си кариера – изведе Монако до финала в Шампионската лига през 2004 година, върна Ювентус в Серия А през 2007 година, спечели титлата във Франция с Олимпик Марсилия през 2010 година.

Дешан бе призван да подмлади състава на Франция и го стори. Той трябва да се справи с големите характери в съблекалнята и да създаде един голям колектив.

Дидие Дешан може да е спокоен относно бъдещето си, защото поднови договора си до 2016 година и ще води отбора и на Европейското първенство, на което Франция е домакин.

Ключова фигура - Франк Рибери

Франк Рибери е измъчван от контузия в гърба и не се знае дали ще бъде на линия за началото на Световното първенство. Той дори може да отпадне от състава на Дидие Дешан. Неговото отсъствие със сигурност ще ограничи нападателната мощ на Франция. Ако Рибери обаче е на линия, то „петлите“ ще разполагат с много фантазия, скорост и непредсказуемост в предни позиции. Рибери е един от гениите на съвремения футбол и това е неуспорим факт. През миналия сезон определено игра по-силно, но Световното първенство е сцената, на която той отново може да избухне. Рибери все още страда от това, че не успя да получи „Златната топка", бидейки пренебрегван пред Кристиано Роналдо, но това може да му подейства стимулиращо за изиграването на едни силни световни финали. Рибери има отличен синхрон с Карим Бензема. Той е отговорен за голяма част от попаденията на своенравния нападател, като надеждите на Дидие Дешан и треньорския му щаб са, че това ще продължи и по бразилските терени. От голямо значение ще бъде и кондиционното състояние на Рибери.

Разширеният състав на Франция:

Вратари: Уго Лорис (Тотнъм), Микаел Ландро (Бастия)

Защитници: Матийо Дебюши (Нюкасъл), Лукас Динь (ПСЖ), Патрис Евра (Манчестър Юнайтед), Лоран Кошчелни (Арсенал), Елиаким Мангала (Порто), Бакари Саня (Арсенал), Мамаду Сако (Ливърпул), Рафаел Варан (Реал Мадрид)

Халфове: Йоан Кабай (ПСЖ), Клемен Грение (Лион), Блез Матуиди (ПСЖ), Рио Мавуба (Лил), Пол Погба (Ювентус), Муса Сисоко (Нюкасъл), Матийо Валбуена (Олимпик Марсилия)

Нападатели: Карим Бензема (Реал Мадрид), Оливие Жиру (Арсенал), Антоан Грисман (Реал Сосиедад), Лоик Реми (Нюкасъл), Франк Рибери (Байерн Мюнхен)