Мечтите на Чили за продължаване във фазата на директните елиминации на Мондиал 2014 ще зависят изцяло от представянето на тима в мачовете срещу Световния шампион Испания и финалиста от финалите от 2010 година – Холандия. Чили попадна в тежка група, която се допълва от Австралия. 

Според мнозина специалисти и футболисти, сегашният състав на Чили е един от най-добрите в историята на тази страна и може да изравни най-доброто постижение – достигане на полуфиналите на световното първенство през 1962 г., което се провежда именно в Чили.

С футболисти като Алексис Санчес и Артуро Видал, както и страхотната тактическа дисциплина, тимът на Чили може да поднесе сериозни изненади в Бразилия. Чили завърши на трето място в квалификациите в Южна Америка, след отборите на Аржентина и Колумбия. В заключителната фаза на квалификациите, съставът на Чили наистина показа завидна класа и си спечели респекта на всички съперници.

Чили записа 9 победи в 14 мача през 2013 година и загуби само два – срещу Перу в квалификация през март и приятелския мач срещу Бразилия. Една от знаковите победи през миналата година бе тази над Англия на „Уембли“ с 2:0. И двете попадения бяха дело на Алексис Санчес. 

Селекционерът – Хорхе Сампаоли

Предизвикателството пред Сампаоли е да изведе тима на Чили до нови висини по време на финалите в Бразилия. Може би преди години това изглеждаше немислимо, но в момента аржентинецът разползга с всичко, за да го направи. 

За разлика от своите футболисти, Сампаоли никога не е играл на професионално ниво. Още на 19 години е принуден да прекрати кариерата си след сериозен проблем с ключицата си, докато защитава цветовете на аматьорски клуб.

Сампаоли започва треньорската си кариера точно преди 12 години, когато начело на перуански тим записва едва една победа в първите си осем мача, след което следва логично уволнение. 

Сампаоли успя да превърне Чили в един солиден тим, който за мнозина е смятан за бъдещата изненада в Бразилия.

Ключовата фигура – Алексис Санчес

В световния футбол има много примери, в които измъчвани от бедността деца се превръщат в играчи от световна класа. Алексис Санчес е отлчиен пример за това. Отгледан от майка си – чистачка в местното училище, Санчес е принуден да мие автомобили, за да си осигури допълнителни приходи. Талантът му се откроява още в раннда възраст и Санчес бързо разбира, че футболът е едно от нещата, които могат да помогнат на него и семейството му в борбата с бедността. Заради футболните си умения Санчес бързо получава прякора „Детето чудо“.

Професионалния си дебют Санчес прави на 16 години за тима на Кобрелоа. Веднага след това е забелязан от италианския Удинезе, който не пести усилия да го привлече в редиците си. 

След няколко сезона в Серия А и адаптация с живота в Европа, нападателят е забелязан от Барселона, който плаща 26 млн. евро за услугите му.

Разширеният състав на Чили:

вратари - Клаудио Браво (Реал Сосиедад, Испания), Джони  Ерера (Универсидад де Чили), Кристофер Тосели (Универсидад  Католика) 

защитници - Гари Медел (Кардиф, Уелс), Гонсало Хара  (Нотингам Форест, Англия), Маркос Гонсалес (Унион Еспаньола),  Хосе Рохас (Универсидад де Чили), Еухенио Мена (Сантос,  Бразилия), Маурисио Исла (Ювентус, Италия)

полузащитници - Хорхе Валдивия (Палмейрас, Бразилия), Фелипе Гутиерес (Твенте, Холандия), Родриго Милар (Атлас, Мексико),  Хосе Педро Фуенсалида (Коло-Коло), Франсиско Силва (Осасуна,  Испания), Артуро Видал (Ювентус, Италия), Чарлс Арангис  (Интернасионал, Бразилия), Марсело Диас (Базел, Швейцария),  Карлос Кармона (Аталанта, Италия), Миико Алиборнос (Малмьо,  Швеция)

нападатели - Алексис Санчис (Барселона, Испания), Едуардо  Варгас (Валенсия, Испания), Жан Босежур (Уигън, Англия),  Маурисио Пиниля (Каляри, Италия), Фабиан Ореляна (Селта,  Испания).