Гореща публика, опитен наставник и добре шлифован тим – домакините на тазгодишния Мондиал имат всички предпоставки за спечелването на 6-ата си световна титла. Всяка друга развръзка би била национална трагедия, така че напрежението върху Луиш Фелипе Сколари и отбора му ще се движи само в една посока до края на турнира.

Преди четери години „селесао” отпадна в 1/4-финалите от Холандия, което доведе до смяна на селекционера. Карлос Дунга оваканти поста си, за да дойде Мано Менезеш. Последният успешно промени облика на отбора и даде шанс на много млади футболисти като Неймар, Оскар,  Фернандиньо и Паулиньо.

С приближаването на домашния турнир обаче Бразилия реши да заложи на опита и през декември 2012 година начело на тима отново застана Сколари – човекът, отоговорен за последната титла в историята на страната. Само за 6 месеца работа той преобърна мнението на феновете, които недоволстваха от стила, наложен от Менезеш, а черешката на тортата бе спечелването на Купата на Конфедерациите.

В момента бразилците са в серия от 7 поредни победи и спечелиха 13 от последните си 14 мача. Спокойствие за играчите обаче едва ли ще има, тъй като цялата нация жадува реванш за изпуснатата през 1950 година титла. Тогава турнирът за първи път се играе в Страната на кафето, а на финала Уругвай попарва домакините след обрат за 2:1.

Засега футболистите на Сколари демонстрират убийствена форма – отбелязаха 25 гола в последните си 7 мача срещу само 2 в своята мрежа. Букмейкърите им отреждат най-голям шанс да грабнат трофея, но дали това ще се случи е съвсем друга история.

Селекционерът – Луиш Фелипе Сколари

Едва ли има в цяла Бразилия има по-подходящ избор от Фелипао, който ще се опита да преведе отбора през лабиринта от нерви и очаквания. 65-годишният специалист успя да се справи преди 12 лета, но оттогава доста неща се промениха на международната сцена.

Преди отново да поеме „селесао” Сколари в продължение на пет години бе селекционер на Португалия, след което за втори път застана начело на Палмейрас. Под негово ръководство Бразилия си върна отборния дух и съблекалнята се обедини около своя треньор.

Успехът с Купата на Конфедерацията окончателно убеди привържениците, че тимът е намерил своя лидер в лицето на Сколари.

Ключовата фигура – Неймар

Всеки път, когато се заговори за „селесао”, неизбежно се стига и до темата с новата звезда на Барселона Неймар. Младият играч не направи най-сполучливия дебют в европейския футбол, а сравненията с легенди като Пеле, Гаринча и Роналдо и най-вече очакванията на феновете допълнително ще натоварят техничаря преди началото на турнира.

Въпреки това 22-годишният футболист се ползва с пълното доверие на Сколари, който е убеден, че Неймар разполага с нужните качества, за да поведе Бразилия. Освен всичко друго в националния отбор нападателят ще може да изпълнява далеч по-свободна роля на терена за разлика от клубния си тим.

Откакто напусна родния Сантос, Неймар е вкарал 11 гола в 15 мача за „селесао”, а общата му сметка е впечатляваща – 30 попадения в 47 двубоя. Младокът бе основната движеща сила за Бразилия по време на Купата на Конфедерациите, затова едва ли някой в страната ще се зарадва, ако той покаже нещо различно на Мондиала.

Съставът на Бразилия за Мондиал 2014:

вратари: Жулио Сезар /Торонто, Канада/, Джеферсон /Ботафого/, Виктор /Атлетико Минейро/

защитници: Марсело /Реал Мадрид/, Даниел Алвеш /Барселона/, Маикон /Рома/, Максуел /Пари Сен Жермен/, Тиаго Силва /Пари Сен Жермен/, Давид Луис /Челси/, Данте /Байерн/, Енрике /Наполи/

полузащитници: Паулиньо /Тотнъм/, Рамиреш /Челси/, Вилиан /Челси/, Оскар /Челси/, Ернанес /Интер Милано/, Луис Густаво /Волфсбург/, Фернандиньо /Манчестър сити/

нападатели: Бернард /Шахтьор, Донецк/, Неймар /Барселона/, Фред /Флуминенсе/, Жо /Атлетико Минейро/, Хълк /Зенит/.