Босна и Херцеговина за първи път в своята история ще участва на Световно първенство. Целта бе изпълнена още с класирането за финалите в Бразилия.

„Драконите” не оставиха никакъв шанс на конкурентите си в световните квалификации, след като отбелязаха 30 гола в 10 мача.

Босна разполага с атомно дуо в лицето на Ведад Ибишевич и Един Джеко. Двамата могат да се намерят на терена и със завързани очи.

За Босна всички ще бъде ново и е важно отборът да влезе в добър ритъм на Световното първенство. Първият мач в Бразилия е срещу фаворитът в групата Аржентина, а Босна може да извади само позитиви от него. Много е важна настройката на играчите и как те ще навлязат в двубоите от големия футболен форум.

Ако в отбора успеят да неутрализират всички негативи, Босна може да се забавлява на Световното първенство и тогава всичко е възможно.

Селекционерът - Сафет Сушич

Сафет Сушич е начело на Босна и Херцеговина от 2009 година. 59-годишният специалист наследява на поста Мирослав Блажевич. Интересен факт във визитката на Сушич е, че той никога не остава повече от два сезона начело на един отбор.

Сушич има големи успехи като футболист. През 2004 година той е обявен за най-добрия футболист на Босна и Херцеговина за всички времена. Печели титлата във Франция през 1986 година, Купата на Франция през 1983 година, а през сезон 1982-83 е обявен за най-добрия чуждестранен футболист във френската лига.

Сушич е част от националния отбор на Югославия и взима участие в Световните първенства в Испания през 1982 година и в Италия през 1990 година, когато отборът стига до четвъртфиналите. Има отбелязан един гол в мача срещу ОАЕ.

Сушич се отличава със своето спокойствие при работата си с играчите. Той обаче не е практик и разполага само и единствено с „план А”, което го прави лесно предсказуем за съперниците.

Ключовата фигура – Един Джеко

Големите надежди на Босна и Херцеговина определено са свързани с Един Джеко. Нападателят направи много силен сезон с екипа на Манчестър Сити, а головете му бяха в основата на шампионската титла на отбора в Премиършип. Джеко изглежда много амбициран да демонстрира силна игра и на Мондиала в Бразилия.

Един Джеко прави своя дебют за Босна срещу Турция на 2 юни 2008 г. Това беше паметен дебют за младежа, който се разписва в продълженията на първата част с воле от границата на наказателното поле. Този гол прави резултата 2:2, но впоследствие Босна губи мача с 2:3. Той вкарва 9 гола в клалификационната фаза на Световното през 2010, и остава втори заедно с Уейн Рууни, като първи завършва Теофанис Гекас от Гърция с 10 гола.

Джеко си пожела неговият национален отбор да прескочи груповата фаза на Световното първенство в Бразилия.

„Ние сме добре подготвени за Мондиала. Това е невероятна възможност за нашия отбор и нашата малка държава. 20 години чакахме този миг и ще се постараем да стигнем до елиминациите. После ще му мислим“, коментира Джеко преди началото на Мондиала.

Един Джеко е най-голямата звезда на Босна и Херцеговина за всички времена. Босненци нямат друг футболист толкова успял футболист в историята си.

Нападателят на Манчестър Сити ще бъде основната заплаха за противниковите вратари. Той обаче ще може да разчита на подкрепата на съотборниците си като Миралем Пянич, Сеяд Салихович, Ведан Ибишевич и Сенад Лулич, които ще го подпомагат от втора позиция.

Съставът на Босна и Херцеговина:

Вратари: Асмир Бегович (Стоук Сити, Англия), Ясмин Фейзич  (Аален, Германия), Асмир Авдукич (Борац Баня Лука);

Защитници: Емир Спахич (Байер Леверкузен, Германия), Сеад  Коласинац (Шалке'04, Германия), Ермин Бичакчич (Айнтрахт Брауншвайг, Германия), Огнен Враниеш (Елазъгспор, Турция),  Менсур Муйдза (Фрайбург, Германия), Тони Шунийч (Зоря Луганск, Украйна), Авджия Върсайевич  (Хайдук Сплит, Хърватия);

Полузащитници: Звездан Мисимович (Гичжъ Рене, Китай), Харис  Медунжанин (Газиантепспор, Турция), Миралем Пянич (Рома,  Италия), Сеяд Салихович (Хофенхайм, Германия), Сенад Лулич  (Лацио, Италия), Изет Хайрович (Галатасарай, Турция), Сенияд  Ибричич (Ерджийесспор, Турция), Един Вишча (Истанбул ББ,  Турция), Тино-Свен Сушич (Хайдук Сплит, Хърватия), Мухамед Бешич (Ференцварош, Унгария), Анел Хаджич (Щурм Грац, Австрия);

Нападатели: Един Джеко (Манчестър Сити, Англия), Ведад  Ибишевич (Щутгарт, Германия).