Футболната треска завладя и Белгия. В страната, чийто отбор е считан за един от скритите фаворити, решиха да оцветят най-голямата си забележителност в националните цветове.

Става дума за символа на Брюксел - атомиумът. Работници, снабдени с приспособления за катерене, декорираха най-високата сфера на конструкцията с винилови листа в националните цветове.

"Сферите предлагат очевидна възможност да символизираме футбола. Покривайки ги с националните цветове предлага приятен резултат. Днес виждаме много белгийски флагове, благодарение на "червените дяволи". Това е хубаво, страхотно е", сподели бившият кмет на Брюксел и председател на атомиума Фреди Тилеманс.

Огромното метално съоръжение в северозападната част на белгийската столица представлява визуално превъплъщение на концепцията за атома, модел на молекулата на желязото, увеличена 165 млрд. пъти. 

Атомиум се състои от девет сфери с диаметър 18 метра, разположени по ъглите и в центъра на огромен куб, съединени с тръби с диаметър около 3 метра.