В момента Сао Пауло може и да е разтърсван от протести срещу Световното първенство, но това не намалява привързаността на бразилците към футбола. Играта представлява нещо повече от страст за всички в страната на кафето, а в града, който ще даде началото Мондиал 2014, решиха да впрегнат царя на спортовете в  достойна инициатива.

Проектът „Шанс за игра” е насочен към бедните деца, живеещи във фавелите – гъсто заселени квартали със закърняла инфраструктура и висока престъпност. Главният двигател е автомобилният гигант „Фолксваген”, който подсигурява безплатна футболна екипировка за подрастващите, а младите служители във компанията посещават редовно младите играчи.

Животът във фавелата винаги крие опасности – насилието и наркотиците са неизменна част от ежедневието. 17-годишният Майк, който участва в програмата, винаги ще помни загубата на своя чичо. „Бях на 8 години и тогава се мотаех главно около чичо си, който беше дилър на наркотици. Той обаче не можеше да покрие дълговете си и затова го застреляха. Просто така, по средата на улицата и пред  очите ми”, разказва момчето.

Наставниците от проекта смятат, че футболът би могъл да научи младежите на различни умения, които иначе биха останали непознати за тях в хаотичното им съществуване. „Целта е да възстановим разбирането им за основните принципи в живота като уважение, съдействие и солидарност. Не става дума да играят футбол, за да се конкурират, а като спорт, който е дълбоко залегнал в бразилската култура”, заяви от един от съветниците.

Легендарният Пеле също приветства идеята, заложена в  „Шанс за игра”. „Няма съмнения, че почти всяко хлапе в Бразилия иска да стане професионален футболист. Според мен това е добре, защото предаваме на младежите значението на футбола, на това да спортуваш. Това ги пази далеч от наркотиците, от лошите неща, от пиенето. Според мен това без съмнение е много важно”, коментира Краля на футбола.