Сантос, Бразилия, вече има много причини да се гордее. Градът се превърна в мястото, където може би е играл един от най-великите играчи – Пеле. Футболът е религия в Бразилия, но в Сантос той е и традиция, благодарение на която много големи състезатели са се развили, а след това са били открити от останалия свят.

Неймар да Силва Сантос Джуниор или Неймар не само е усъвършенствал уменията си като млад играч, но е и израснал там. Малкото момче тренира на терените в града, а местните специалисти разказват, че отрано се е знаело, че играчът на Барселона е дете-чудо.

Бетиньо, откривателят на Неймар, е влязъл първо в контакт с родителите на момчето. С тяхно разрешение специалистът взима малкото момче под опеката си, едва на 6 години, за да тренира при него. Така, първият клуб за Неймар се превръща Португеса Сантиста. Нападателят се състезава за тима от 1998 до 2003 година, като през цялото време е подкрепян от Бетиньо.

Въпреки тежкия график, малкият играч е полагал големи усилия, за да бъде достатъчно старателен и в класната стая.

„Веднъж неговата учителка, която почина, ме попита, дали с топката е толкова добър, колкото в училище. Толкова голяма радост беше за мен да чуя това за едно от момчетата си. Прекарвах повече време с него, отколкото Неймар с родителите си по това време, тъй като той трябваше да ходи на училище, а родителите му на работа. Бях по пет дни в седмицата с него“, разкри още Бетиньо.

През 2003 година Неймар преминава в Сантос и тогава започва да печели достатъчно за един младеж, за да може семейството му да си купи собствен дом. Сега, милионер, Неймар е футболист на един от най-големите клубове в света – Барселона. Роднините на играча обаче свидетелстват, че той много добре помни откъде е тръгнал.

Като малко дете, Бетиньо, се просълзява при мисълта за Неймар и общите им спомени. Треньорът пази с голямо уважение екип, на който е написано „За първия ми треньор, Бетиньо.“