Второ поредно участие на Мондиал е огромен успех за Гърция, където феновете се надяват отборът да си вземе бележка от предходното Световно първенство и този път да прескочи груповата фаза.

Преди четири години нашата южна съседка записа дебютната си победа и първия си гол на Мондиал след дебютното и унизително американско лято от 1994. Тогава „елините“ загубиха и трите си мача в груповата фаза и допуснаха 10 безответни гола във вратата си (4 от тях бяха дело на футболистите от Пеневата чета).

Задачата на Гърция в група С не изглежда непреодолима, но пък и не е лека. Колумбия и Кот д’Ивоар имат изявено преимущество във физическо отношение, докато Япония е друг непредсказуем съперник. В трите си мача гърците отново ще разчитат на добре споената си отбрана, която ги изведе и до европейската титла през 2004 година. В квалификациите за Мондиала отборът на Фернандо Сантош допусна едва 4 гола в 10 мача, като три от попаденията дойдоха при загубата с 1:3 от Босна и Херцеговина.

Основният проблем в плановете на португалския селекционер си остава атаката. Неговите играчи вкараха само 12 попадения, като чак в плейофите срещу Румъния се развихриха. Костас Митроглу вкара три пъти в двата мача, които приключиха при общ резултат 4:2.

Селекционерът – Фернандо Сантош

Финалите в Бразилия ще бъдат финалната изява на Сантош като наставник на Гърция. В продължение на 4 години опитният специалист води „елините“ след незабравимото за милиони гърци ръководство на Ото Рехагел.

59-годишният Сантош наследи поста през 2010 година и изведе отбора до четвъртфиналите на Евро 2012. До назначението му се стигна благодарение на репутацията, която той си изгради в шампионата на страната. Макар да му бе предложен нов контракт, португалецът избра да не преподписва и най-вероятно ще се върне към клубния футбол след турнира.

Ибериецът следваше свое работно кредо през последните 4 години – „първо тактиката, после техниката“, а ефективният му, макар и икономичен стил, внесе достатъчно стабилност в изявите на Гърция след отпадането в групите на Мондиал 2010.

Сантош живее в Гърция и прекарва повечето от своето време в гледане на мачове и следени на млади таланти. Тъкмо той бе човекът, който трайно наложи Костас Митроглу в отбора, а нападателят му се отплати, като се оказа човекът за важните голове.

Ключовата фигура – Костас Митроглу

Фулъм счупи клубния си трансферен рекорд, плащайки 12 милиона паунда на Олимпиакос, за да отмъкне звездата им, но засега кариерата на Митроглу в Англия не се развива според плановете. Контузиите попречиха на „Митрогол“ да докаже качествата си, но Световното първенство е чудесна възможност за нападателя да блесне.

Митроглу записа едва 2 мача във Висшата лига – един като титуляр и друг като резерва – а мениджърът на „котиджърс“ Феликс Магат смята, че е постъпил правилно, като не е рискувал здравето на футболиста. „Когато купуваш играч като Митроглу, трябва да мислиш в дългосрочен план, така че това не е грешка“, каза германският специалист.

26-годишният Митроглу е роден в Гърция, но израства в Германия, след като семейството му се премества. Юношеските си години прекарва в академията на Дуисбург, преди да премине в Борусия Мьонхенгладбах. Там нюхът му към гола го вкарва в първия тим още като тийнейджър. След един сезон със „жребчетата“, Митроглу се завръща в родината си, за да облече екипа на Олимпиакос.

Отминалия сезон определено бе най-бляскавият за Митроглу. Нападателят реализира 21 гола в 23 мача общо за клуба и страната си, като стана и първият грък с хеттрик в Шампионската лига. Макар да не е от най-пъргавите атакуващи играчи, „Пистолеро“ залага много на интелигентното движение в и около наказателното поле, физическата мощ и страхотните изстрели от далечна дистанция.

Съставът на Гърция за Световното първенство:

вратари: Орестис Карнезис (Гранада), Панайотис Гликос (ПАОК), Стефанос Капино (Панатинайкос)

защитници: Костас Манолас, Хосе Холебас, Янис Маниатис (всички от Олимпиакос), Сократис Папастатопулос (Борусия Дортмунд), Йоргос Цавелас (ПАОК), Лукас Винтра (Леванте), Василис Торосидис (Рома), Вангелис Морас (Верона)

халфове: Александрос Циолис (Кайзериспор), Андреас Самарис (Олимпиакос), Костас Кацуранис (ПАОК), Йоргос Карагунис (Фулъм), Панайотис Тахцидис (Торино), Йоанис Фетфацидис (Дженоа), Лазарос Христодулопулос (Болоня), Панайотис Коне (Болоня)

нападатели: Димитрис Салпингидис (ПАОК), Йоргос Самарас (Селтик), Костас Митроглу (Фулъм), Теофанис Гекас (Коняспор)